Aizmirgušās skaistules sindroms un 5 citi interesanti fakti par veselību

Dialogs ar zemapziņu

Vācu neirofiziologs D. Linke, kurš specializējas miega traucējumu jomā, uzskata, ka nakts murgi atspoguļo cilvēka neatrisinātos konfliktus – gan ar apkārtējo pasauli, gan pašam ar sevi.

Taču šo nakts vīziju saturu var arī kontrolēt. Lai to panāktu, pirms aizmigšanas jākoncentrējas uz kaut ko, kas novērš domas. Pēc dr. Linkes atzinuma, pats vienkāršākais un efektīvākais veids, kā to panākt, ir – īsa lūgšana. Savukārt, ja cilvēks ar miegā sniegtās informācijas starpniecību grib atrast izeju no apgrūtinātas situācijas, tūlīt pēc pamošanās jāpieraksta pašas nepatīkamākās sapņa epizodes, bet pēc tam tās jāizanalizē. Ar laiku pēc garāka vai īsāka treniņa izdosies ne tikai atšifrēt zemapziņas tēlu valodu, bet arī iesaistīties ar to dialogā.

Kurš izturīgāks?

Izrādās, stiprais dzimums ir nevis vīrieši, kā pieņemts uzskatīt, bet gan sievietes.

Amerikāņu zinātnieku pētījumi pierāda, ka sievietēm jau ģenētiskā līmenī ir ielikta programma būt izturīgākām pret infekcijām un pat smagām slimībām, to skaitā arī vēzi. Šīs noturības noslēpums ir sieviešu X hromosomu papildu kopija, kas arī padara sievieti par sievieti. Šī kopija nodrošina organismu ar daudzām īpašām molekulām, kas regulē imūnsistēmai nepieciešamo olbaltumvielu darbību.

Iespējams, šīm molekulām ir arī vēl kāds uzdevums: apturēt to olbaltumvielu sintēzi, kas ietekmē vēža augšanu. Šie dati arī kļuva par vēl vienu apstiprinājumu tam, ka sievietes nenoliedzami ir stiprais dzimums.

Alus un vīns pasargā no helikobaktērijas

Zinātnieki konstatējuši, ka 3–6 glāzes vīna vai alus nedēļā pasargā no inficēšanās ar helikobaktēriju (Helicobacter pylori). Visticamāk, cēlonis meklējams alus un vīna antibakteriālajās īpašībās.

Pētnieki bija nolēmuši noteikt, kā cilvēku dzīvi ietekmē tādi faktori kā alkohola lietošana, smēķēšana, kafija. Pētījumā tika iesaistīti 4902 pieauguši vīrieši un sievietes, no kuriem 1634 bija inficējušies ar minēto baktēriju.

Analizējot alkohola lietošanu, zinātnieki konstatēja, ka 3–6 glāzes vīna vai alus nedēļā samazināja inficēšanās risku par 11%. Līdzīgi tika konstatēts, ka arī pastāvīgie alus bāru apmeklētāji retāk inficējas ar čūlu izraisošo baktēriju. Toties kafijas lietošana un nikotīns nekādus pozitīvus rezultātus neuzrādīja: inficēšanās gadījumu skaits ar helikobaktēriju nesaruka. Taču speciālisti arī uzsver – pētījuma rezultāti nenozīmē, ka alkohols cilvēkam būtu obligāti jālieto. Viņu izvirzītais uzdevums bija konstatēt likumsakarības.

Veģetārieši ir veselīgāki

Esenes universitātes uztura institūta zinātnieki veikuši pētījumu, kas saistīts ar veģetāriešu uztura sistēmu un dzīvesveidu. Iegūtie dati bija visai pārsteidzoši.

Apkopotā statistika liecināja, ka cilvēki, kuri bija atteikušies no dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām uzturā, retāk apmeklē ārstus un daudz mazāk lieto medikamentus.

No 100 apsekotajiem veģetāriešiem 51 bija samazinājusies ķermeņa masa, 32 – pazuduši funkcionālie traucējumi gremošanas orgānu sistēmā, 60 veģetāriešiem bija uzlabojies garastāvoklis, 53 – redze kļuvusi asāka un dzirde labāka, 40 daudz retāk saaukstējās, bet 10–15 veģetārā uztura piekritējiem bija pārstājuši izkrist mati un kļuvuši stiprāki nagi. Salīdzinājumā ar pārējiem veģetārā uztura piekritējiem daudz retāk tika atklāti vielmaiņas traucējumi, gremošanas orgānu kaites, kā arī ļaundabīgo un labdabīgo audzēju veidošanās.

Kāpēc vajag notievēt?
Ar gadiem katrs ķermeņa masas liekais kilograms ir tieši draudi veselībai, jo asinīs dabīgā veidā palielinās insulīna līmenis, un tā ietekmē ar uzturu uzņemtā glikoze pārvēršas taukos, kas tiek sadedzināti ar vien lēnāk un lēnāk.

Savukārt lieko tauku uzkrājumi provocē galvenās organisma novecošanās slimības: aterosklerozi, diabētu, podagru, aknu un nieru kaites. Resniem cilvēkiem šīs kaites novērojamas divreiz biežāk nekā cilvēkiem ar normālu svaru.

Lai mazinātu ēstgribu var, piemēram, pirms ēšanas izdzert glāzi tomātu sulas – tā izsalkuma remdēšanai nepieciešamo porciju ļaus samazināt par trešdaļu. Izsalkuma sajūtu var novērst, arī izdzerot pusglāzi svaigu pētersīļu novārījuma. Nelielu saišķīti zaļumu aplej ar glāzi ūdens, uzkarsē līdz viršanai, 20 minūtes nostādina, tad izkāš.

Pievienot komentāru