Veselības idejas karstajai sezonai. Vairāk gaisa, mazāk pilsētas!

Guliet pareizi
Vasarā, īpaši tās vidū, kad ir pats gaišākais gadalaiks, nakts pamatīgi sarūk, tāpēc pie miera vēlams doties, kolīdz sāk satumst, un, protams, agrāk celties – snauduļot, kad saulīte smaida aiz loga, ir vienkārši pretdabiski!

Ilga gulēšana no rītiem var būt par iemeslu nogurumam un sliktam noskaņojumam. Vispār vasarā ieteicams gulēšanai atvēlēt stundu mazāk laika nekā citos gadalaikos. Un vēl – tiem, kas to nedara, jāsāk sevi pieradināt 15 minūtes pirms gulētiešanas izvēdināt telpas.

Ēdienkarte
Vispārzināms, ka vasarā jādzer vairāk šķidruma – līdz trim litriem dienā. Vairāk jādzer minerālūdens, sulas (vislabāk svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas), augļu un zāļu tējas. Lielisku veldzi sniedz šāds kokteilis: novāra svaigas piparmētras, glāzei šķidruma pievieno tējkaroti citrona sulas un dzer ar ledu. Toties stipras tējas, kafijas un kakao patēriņš jāsamazina līdz minimumam.

Ja ir pietiekami daudz gribasspēka, no ēdienkartes jāsvītro viss treknais un ceptais. Arī smalkmaizītes un kūkas. Prioritāte dodama zivīm, augļiem, dārzeņiem un putraimiem (piemēram, muslim – graudu maisījumiem ar piedevām).

Vitamīnus vajadzētu uzņemt ar vietējās izcelsmes zaļumiem: skābenēm, pētersīļiem, dillēm, burkāniem… Maltītē jādominē šķiedrvielām un vitamīniem (2 daļas), bet olbaltumvielām, taukiem un ogļūdeņražiem – tikai 1 daļa.

Basām kājām!
Lai arī pilsētā justos tuvāk dabai, jācenšas vairāk staigāt basām kājām. Vislabāk paieties pa tikko pļautu zāli vai sīkiem oļiem. Taču tāpēc nav katrā ziņā jānobradā skvēru zāliens. “Pļaviņu” vai oļiem klātu “pludmali” var ierīkot uz balkona vai lodžijas.

Starp citu, staigāt basām kājām ir ne vien patīkami, bet arī veselīgi. Uz kāju pēdām atrodas aktīvie punkti, kuros projicēti praktiski visi iekšējie orgāni. Staigājot šie punkti tiek mehāniski kairināti.

Tā, stimulējot attiecīgos iekšējos orgānus, tiek uzlabota to asinsapgāde, paaugstināts organisma tonuss un pat veicināta šūnu atjaunošanās.

Ievērojot šos elementāros ieteikumus, noteikti daudz vieglāk būs izturēt vasaru pilsētā. Tomēr, lai cik labs padoms, tas nespēj pilnībā aizstāt dabu. Tāpēc vismaz brīvdienās jācenšas izrauties no pilsētas.

Pievienot komentāru