Tuvojas dzērveņu laiks! Kas jāzina par mazajām vitamīnu bumbiņām

Foto – Pixabay

Kopš neatminamiem laikiem dzērvenes uzskatītas par labākajām zālēm. Tautas medicīnā tās lieto pret saaukstēšanos, angīnu, mazasinību, hipertoniju, aterosklerozi un daudzām citām kaitēm.

Dzērvenēs ir ļoti daudz vērtīgo komponentu: vitamīni, dzelzs, kas, pateicoties līdzās esošajām organiskajām skābēm, labi uzsūcas organismā, pektīni un celuloze, kas pastiprina zarnu peristaltiku un izvada no organisma kaitīgo holesterīnu, endotoksīnus un smago metālu sāļus. Ogas ir neaizvietojamas arī uroģenitālo infekciju novēršanai, tās spēj uzveikt pat stafilokoku.

Imunitātes paaugstināšanai, kā arī rudenī un pavasarī saaukstēšanās slimību profilaksei: svaigas dzērvenes sajauc ar salmiņos sagrieztiem āboliem (no katra pa 1 kg; labāk izvēlēties antonovkas ābolus) un pievieno 2 glāzes sasmalcinātu valriekstu kodolu. Visu maisījumu aplej ar sīrupu, kas pagatavots no glāzes ūdens un 2,5 kg cukura (cukurs jāber ūdenī un nevis otrādi), pusstundu vāra uz lēnas uguns, pēc tam pārliek sterilā stikla burkā. Lieto katru dienu pa ēdamkarotei no rīta tukšā dūšā pusstundu pirms brokastīm, uzdzerot glāzi silta ūdens.

Pret stomatītu un parodontozi: 2–3 reizes dienā pēc ēšanas smaganas masē ar saspaidītām ogām. Kurss – līdz iestājas uzlabošanās.

Pret angīnu: glāzi dzērveņu sulas sajauc ar 3 ēdamkarotēm medus. Skalo kaklu 3 reizes dienā, izmantojot 1/3 maisījuma (šo šķidrumu norīt nedrīkst). Pēc skalošanas ieņem ēdamkaroti maisījuma, 20–30 sekundes patur mutē un norij. Kurs – līdz iestājas pilnīga atveseļošanās.

Pret saaukstēšanos, gripu, drebuļiem: vienādās daļās rūpīgi sajauc dzērveņu un biešu sulu, medu un labas kvalitātes degvīnu. Maisījumu pārliek stikla traukā un, ik pa laikam sakratot, 3 dienas nostādina ledusskapī. Lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā stundu pirms ēšanas. Kurss – līdz iestājas pilnīga atveseļošanās.

Pret astmu (kā papildu līdzeklis pamatārstēšanas kursam): saspaidītas dzērvenes sajauc ar medu (no katra pa glāzei) un 250 g konjaka. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Kurss – ne mazāk par nedēļu.

Pret bronhītu: saspaida glāzi dzērveņu, caur marli izspiež sulu, pievieno 4 ēdamkarotes cukura, uzkarsē līdz viršanai, tad atdzesē un pielej glāzi degvīna. Iegūto sīrupu lieto pa 2 ēdamkarotēm 3–4 reizes dienā pirms ēšanas. Papildus atklepošanas mīkstināšanai tējas vietā var dzert siltu dzērveņūdeni ar medu. Kurss – līdz veselības stāvoklis uzlabojies.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru