Skride: Papildu līdzekļus medicīnai var gūt, palielinot akcīzi elektroniskajām cigaretēm

“Elektroniskās cigaretes un iekārtas kļūst arvien populārākas. Esmu redzējis, ka cilvēki tiek aicināti tās izmēģināt pat par velti. Faktiski cilvēki tiek aicināti izmēģināt indi, jo nikotīns ir ļoti spēcīgs neirotoksīns, pat ar paralizējošām iedarbībām,” tā RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” sacīja 13.Saeimas deputāts, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Dr.Med. Andris Skride (A/P).

Skride uzsvēra, ka jādomā, kā ierobežot elektronisko cigarešu lietošanu un ir izpētījis, ka tām ir ļoti zems akcīzes nodoklis. Pēc viņa ieskata, akcīzes paaugstināšana elektroniskajām cigaretēm ļautu ierobežot to lietošanu un tas varētu būt viens no soļiem kā papildināt līdzekļus medicīnai.

Skride atgādināja arī, ka elektronisko cigarešu smēķēšana ir viens no no galvenajiem sirds un asinsvadu slimību cēloņiem. “Galveno kaitīgumu nodara nikotīns, kurš sašaurina asinsvadus, palielinot asinsspiedienu un radot izteiktu atkarību. Tas ir neirotoksīns, neirotiska inde,” sacīja Skride un atklāja, ka bijuši gadījumi, kad elektroniskās cigaretes smēķēšanas laikā sprāgst, izraisot pat letālu iznākumu, pārplēšot miega artēriju un salaužot apakšžokli.

“Mēs skatīsimies kā ierobežot šo cigarešu lietošanu. Ir jādomā par profilaksi, nedrīkst ļaut pamēģināt šīs cigaretes par velti, jo tad, varbūt drīz mēs arī narkotikas dosim pamēģināt par velti,” ironiski teica Skride.

Pievienot komentāru