Seši ieteikumi, kā aizrautīgi pavadīt Zinību dienu

Pavisam drīz, 2.septembrī, skolēni uzsāks savas skolas gaitas. Zinību diena ir svētki ikvienam – gan skolēniem, gan viņu vecākiem un visiem tiem cilvēkiem, kuri tikai noskatās uz sapucētajiem bērniem ar krāšņajiem rudens ziediem rokās.

Kā iepriecināt bērnus un atzīmēt Zinību dienu? Svarīgākais priekšnoteikums – būt visiem kopā!

Lai gan darba likums tiesības uz brīvu dienu skolēnu un pirmsskolas izglītības iestāžu (PII) audzēkņu vecākiem pirmajā skolas dienā neparedz, toties vecāki šajā dienā var izmantot vienu papildatvaļinājuma dienu, ja ir viens vai divi bērni līdz 14 gadiem. Par brīvdienu mācību gada pirmajā dienā darbinieks un darba devējs var vienoties.

Ir vairāki uzņēmumi, kuri pirmo skolas dienu skolēnu un pirmsskolas izglītības iestāžu (PII) audzēkņu vecākiem piešķir kā apmaksātu brīvdienu. To skaitā arī informācijas tehnoloģiju uzņēmums ZZ Dats. Uzņēmumā ir 150 darbinieku un bērnu skaits līdz 18 gadu vecumam šajā gadā ir 91.

Tā kā šis mācību gads ir pasludināts par tehnoloģiju gadu, ZZ Dats ir apkopojis idejas kā lietderīgi izmantot digitālās tehnoloģijas ģimenes svētkos.

Pavadiet dienu kopā ar bērniem dabā – izmantojiet kādu no lietotnēm, kas ļauj plašāk iepazīt dabu mums apkārt, piemēram, “Sēnes Latvijā” – iespējams ne vien atpazīt sēnes pēc attēla, nosaukuma un citām pazīmēm, bet arī saglabāt labākās sēņošanas vietas kartē. Atpazīt tuvumā esošos kokus, krūmājus un augus palīdzēs Eiropā izstrādātā aplikācija “Plantnet”. Lietotnes darbības mehānisms ir itin vienkāršs – nofotografē lapas vai koku, un lietotne to identificēs. Pēc līdzīga principa strādā lietotnes putnu, dzīvnieku, zvaigžņu atpazīšanai.

Dodieties ekskursijā! Apmeklējiet kādu ražojošo uzņēmumu – kopā ar bērniem iepazīstiet uzņēmuma mājas lapu. Esot ražotnē nebaidieties uzdot jautājumus par modernajām tehnoloģijām uzņēmuma darbībā.

Izziniet Latvijas kultūras mantojumu, ģeogrāfiju, dabu, kultūrvidi un vēsturi, kā arī atrodiet piemērotākos maršrutus izmantojot mobilo kultūras tūrisma ceļvedi “Letonika Ceļo”.

Ieslēdziet skolēna kāri pēc zināšanām, apmeklējot zinātkāres centru Zinoo.

Sarīkojiet dārza svētkus un iepazīstiniet savus bērnus ar vietni Redzi, dzirdi Latviju! (redzidzirdilatviju.lv). Tematiski pirmajai skolas dienai, meklētājā ierakstiet vārdu “skola” un kopā ar bērniem iepazīstiet skolas Latvijā divu iepriekšējo gadsimtu fotogrāfijās. Varbūt atradīsiet kādu senu fotouzņēmumu, kur ir redzama Jūsu atvases skola. Bērnus noteikti ieinteresēs fotogrāfijas, kurās redzami skolēnu un pasniedzēju kolektīvi pie skolas ēkām pāris gadsimtus atpakaļ.

Apmeklējiet robotikas nodarbību. Nodarbības laikā bērni apgūst robotu programmēšanu un vadāmību, kas veicina bērnu loģisko un radošo domāšanu, iemāca plānot darbus, pielietot skaitļus un matemātiskās zināšanas, kā arī apgūt iemaņas komandas darbā. Šādu darbošanos bērni uzņems ar lielu interesi, azartu un ovācijām.

Skolniekiem vēlam, lai veiksmīgs un radošs jaunais mācību gads, kas noritēs tehnoloģiju zīmē! Vecākiem – neatlaidību, sapratni, spēku un panākumus, kāpjot skaistajā zinību kalnā!

Pievienot komentāru