Sēklu tirgus Kalnciema kvartālā 23.martā

23. martā plkst. 10.00-16.00 Kalnciema kvartāls aicina uz galveno Urbānā pavasara notikumu – Sēklu tirgu un vairākām bezmaksas dārzkopības aktivitātēm ģimenēm ar bērniem. Pasākuma mērķis ir vērst uzmanību uz Latvijai raksturīgām un saglabājamām augu šķirnēm, kā arī veicināt augu šķirņu daudzveidību. Īpaši jāizceļ sēklu bibliotēkas idejas Latvijā aizsācējas Sandras Stabinges lekcija “Kāpēc ir svarīgi saglabāt senču lolotās sēklas?”.

Sēklu tirgū būs sapulcējušies aktīvākie Latvijas sēklu kolekcionāri. Sēklu selekcijas procesā ir palikusi maza daļa senu un vērtīgu sēklu šķirņu, kas samazina sākotnējo lauksamniecības kultūraugu daudzveidību, savukārt sēklu kolekcionāri lolo senās sēklu šķirnes. Tirgū būs iespēja iepazīties ar dažādu sēklu kolekcionāriem, iegūt un mainīties ar sēklām. Piedāvājumā būs visdažādākās tomātu, gurķu, ķirbju, papriku, salātu, pupiņu un citas ar mīlestību izlolotas sēklas.

Brūnās mājas zālē:

Plkst. 14.00-15.00 sēklu lolotājas un sēklu bibliotēkas idejas Latvijā aizsācējas Sandras Stabinges lekcijā varēs uzzināt, kāpēc lolot sēklas un kāpēc ir svarīgi saglabāt tieši vietējās tradicionālās sēklas.

Plkst. 15.00-16.00 pēc lekcijas aicinām apmeklētājus piedalīties sēklu maiņā, lai savas zirņu, ķiploku, pupu vai citu dārzeņu sēklas iemainītu pret citu entuziastu sarūpēto. Vienlaikus rosinām atsaukties tos, kuru krātuvēs ir Latvijas seno cukurzirņu sēklas. Apmeklētājus, kuriem vēl nav savu sēklu, iedrošinām iesākt aizraujošo vietējo šķirņu saglabāšanas vērtīgo nodarbi. Interesenti Sandras Stabinges vadībā varēs izgatavot paši savas sēklu paciņas, kurās mājvietu atradīs jauniegūtās sēklas.

Galerijā:

Plkst. 11.00-14.00 Kalnciema kvartāla galerijā Z/S “Vārpa” mācīs bērniem iesēt garšaugus un iedēstīt dažādus stādiņus, kurus varēs ņemt līdzi, lai tos izaudzētu uz savas palodzes.

Plkst. 12.00-14.00 privātas sākumskolas “Domdaris” audzēkņu vadībā taps oriģinālas sēklu bumbas grasshead, no kurām vēlāk matu vietā izaugs zaļumi. “Domdaris” meklē inovatīvus veidus mācību procesā, kā, piemēram, bērni iejūtas skolotāju lomā un māca citus bērnus.

Plkst. 12.00-15.00 grāmatas “Pasakas pupiņu valodā” autore Sanita Tiltiņa-Balode mācīs spēlēt izklaidējošu prāta spēli pupiņu valodā “Smiesimies kopā”.

Dalība visos pasākumos ir bez maksas.

Pasākumu atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Norises vieta – Kalnciema iela 35, Rīga.

Pievienot komentāru