Pazemināts asinsspiediens nomoka ne mazāk par augstu. Kā sev palīdzēt?


Aplam rīkojas tie, kuri uzskata, ka ārsts jāapmeklē tikai tad, ja asinsspiediens ir augsts. Ārsts jāapmeklē arī hipotonijas (pazemināta asinsspiediena) gadījumā. Bet papildus sev var palīdzēt ne tikai ar kafiju, bet arī ārstniecības augiem, kas dod spēku un mundrumu.

Hipotonija cilvēkam sagādā ļoti daudz neērtību. Asinsvadu tonusa pazemināšanās un asinsrites palēnināšanās samazina asins un skābekļa piegādi galvas smadzenēm, rezultātā cilvēks ātri nogurst, kļūst slābans, viņam pasliktinās atmiņa. No sadzīves viedokļa raugoties, hipotonija ir kaut kas līdzīgs miega slimībai: galva smaga, acis pašas krīt ciet, un vienīgais, ko gribas, – apgulties un pagulēt.

Visbiežāk hipotonija skar sievietes: mainīgo laika apstākļu un ikmēneša hormonālo vētru rezultātā spiediena pazemināšanās var būt būtiska. Īpaša grupa ir ar hipotoniju sirgstošie vīrieši. Speciālistiem jau sen zināms: pazemināts asinsspiediens un pavājināta dzimumfunkcija ir vienas ķēdes posmi. Novēršot pirmo, ātri vien noregulēsies arī otrais.

Lai uzmundrinātos, hipotoniķi parasti dzer kafiju vai stipru tēju. Taču abi šie dzērieni sniedz tikai īslaicīgu stāvokļa uzlabošanos, turklāt organisms pie tiem ātri pierod. Tāpēc der iepazīties arī ar augiem, kas spēj paaugstināt spiedienu un sniegt cilvēkam mundrumu un prieku.

Brīnumsakne – žeņšeņs
Tiem, kas nolēmuši pievērsties fitoterapijai, jāņem vērā, ka pazemināts asinsspiediens (kad sistoliskais spiediens nepārsniedz 100 mm Hg staba, bet diastoliskais – 60 mm) var būt arī kādas kaites, piemēram, hormonālo traucējumu vai sirds-asinsvadu mazspējas, simptoms.

Pats par sevi saprotams, ka tādā gadījumā jānovērš pirmcēlonis. Īpaša loma ārstēšanā tiek ierādīta dabas izcelsmes stimulatoriem – eleuterokoka, zeltsaknes, citronliānas, dzeltenās kaķpēdiņas tinktūrai. Šie augi viegli paaugstina gan asinsspiedienu, gan dzīves tonusu kopumā. Tikai obligāti jāņem vērā, ka šo augu izvilkumi spirtā asinsspiedienu paaugstina, bet ūdens uzlējumi – pazemina.

Daudzi uzskata, ja kaut ko lietot no dabas līdzekļiem, tad tas ir žeņšeņs – pats populārākais bioloģiskais stimulators, par kuru klīst neskaitāmas leģendas. Mediķi dziednieciskajai saknei devuši nosaukumu Panax ginsens, kura pamatā ir latīņu vārds “panaceja”.

Žeņšeņa izvilkumu spirtā hipotoniķiem ieteicams lietot pa 2–4 nedēļas ilgiem kursiem: 15–20 pilienus 3 reizes dienā pirms ēšanas. Nav ieteicams devu palielināt, jo tad var parādīties pāruzbudinātība un bezmiegs.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru