Noderīgi padomi, kā nepieļaut kalcija deficītu


Viens no mikroelementiem, par kura nepieciešamību organismam tiek runāts visbiežāk, ir kalcijs. Daži mazāk zināmi fakti un nianses par to, kas draud, ja radies tā deficīts.

* Galvenais kalcija patērētājs organismā ir kaulu sistēma. Kalcijs ietilpst kaulaudu sastāvā un piedalās to atjaunošanās procesā. Ļoti svarīgi ir kalcija uzņemt jau kopš bērnības, jo jau 25–30 gadu vecumā kauli sasniedz savu maksimālo blīvumu. Pēc tam tas sāk samazināties, turklāt sievietēm šis process notiek straujāk nekā vīriešiem. Tādējādi jo lielāks bijis kaulu maksimālais blīvums, jo ilgāks būs tā samazināšanās process.

* Viens no svarīgākajiem nosacījumiem, lai kalcijs tiktu pilnvērtīgi uzsūkts, ir mikroelementu līdzsvars. Ja ir pārāk daudz fosfora, fluora vai skābeņskābes – organisms var pārstāt kalciju asimilēt. Tālab nav ieteicams uzturā pārāk bieži lietot skābenes, spinātus, neraudzētas mīklas maizi.

* Kalcija normāla uzsūkšanās nevar notikt bez vitamīnu klātbūtnes. Īpaši svarīgs šajā ziņā ir D vitamīns, kuru mums dāvā saules stari un pateicoties kuram kalcijs tiek efektīvi izmantots. Taču nedrīkst aizmirst arī B grupai piederīgos vitamīnus un jo sevišķi folijskābi. Tikai šādā savienojumā organisms spēs pilnvērtīgi izmantot ar uzturu uzņemto kalciju.

Lai lasītu rakstu tālāk un uzzinātu veselīgus ieteikumus, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru