“Mīlas kontrabanda” Jāņa Akuratera muzejā

14.februārī – romantikas un visu mīlētāju svētkos – no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejs Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 6a, aicina uz luperkālijām “Mīlas kontrabanda”.

Senākās Valentīna dienas tradīcijas tiek saistītas ar romiešu pavasara gaidīšanas un auglības svētkiem Luperkālijām, kas tika svinēti februāra vidū. Par romantikas un visu mīlētāju svētkiem Svētā Valentīna diena kļuva 14. gadsimtā; tajos godināja Svēto Valentīnu, kas mira mocekļa nāvē 3. gs., imperatora Klaudija II valdīšanas laikā. Senākais 14. februāra svinību apraksts saglabājies no 1400. gada, to izdevis Francijas karalis Šarls VI, un tajā aprakstīti svētki, kuros augstdzimušie viesi sacenšas mīlas dziesmu un dzejas skandēšanā, pavada laiku dejojot un bruņinieku turnīrā.

14.februārī pasākuma “Mīlas kontrabanda” apmeklētājiem būs iespēja piedalīties mīlas dzejas kaujās un īpašajās ekskursijās, kā arī izgatavot savu apsveikumu kartiņu “Amora pastā”.

Luperkāliju “Mīlas kontrabanda” programma:

• plkst. 12.15 Kamīnzālē – mīlas dzejas kauja starp dekadentiem un 20. gs. 20. gadu kreisajiem (jeb kuram gan ir krāšņāki mīlestības dzejoļi – Fallijam vai Andrejam Kurcijam, Edvartam Virzam vai Linardam Laicēnam, … vai…?);

• plkst. 13.13 – mīlas dzejas 13 minūšu disputs Dzejnieka kabinetā;

• plkst. 16.00 – Vannas istabā dzejas lasījums “Dekadenti vannā”;

• plkst. 17.21 – Gaišajā salonā mīlas dzejas veltījumi saulrietam;

• no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00 Laimas istabā – mīlas dzeja vientulībā;

• visas dienas garumā būs iespēja izvēlēties un piedalīties īpašās ekskursijās: “Mīlestības stāsti Akuratera mājā” un “Amora talons, Erosa cilts un…”;

• no plkst. 11.00 līdz plkst. 14.00 un no plkst. 15.00 līdz plkst. 18.00 darbosies “Amora pasts”. Tajā apmeklētājiem būs iespēja nesteidzīgi izvēlēties sev tīkamus, 20. gs. sākumam raksturīgus dekorus un pastkartīšu formas un dzejas rindas no 20. gs. 20.-30. gadu dzejoļu krājumiem un mīlas lirikas izlasēm, lai izveidotu savu īpašo pastkarti. Tad būs iespēja ievietot izveidoto pastkartīti aploksnē ar adresāta vārdu un elektroniskā pasta, Facebook vai citas elektroniskās vietnes adresi, kurp muzeja darbinieki nosūtīs ziņu par atstāto sūtījumu. Amora pastā atstāto aploksni adresāts varēs saņemt jebkurā brīdī muzeja darba laikā, līdz februāra mēneša beigām.

Ieejas maksa – 2.00 €; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1.50 €.

Īpašās ekskursijas – 5.00 €.

Pievienot komentāru