“Mēness aptieka”: Naudas trūkuma dēļ ievērojama iedzīvotāju daļa “šķiro” ārsta izrakstītos medikamentus receptēs, pasliktinot savu veselības stāvokli

Kritiskā receptes cena, kāda vienā reizē jāsamaksā par medikamentiem, apmēram trešdaļai pircēju ir robežās no 35 līdz 40 eiro. Savukārt vēl 35 % gadījumu finansiālas grūtības iegādāties visus medikamentus ir tad, ja vienā reizē par tiem jāsamaksā 41 līdz 50 eiro. 44 % farmaceitu novērojuši, ka iegādāties visus medikamentus cilvēkiem īpaši sarežģīti ir ziemā, kad būtiski lielāki ir arī regulārie komunālie maksājumi.

“Ikdienas darbā farmaceiti redz, ka iedzīvotāji izmanto iespēju medikamentus parastajā jeb zilajā receptē izpirkt pakāpeniski. Daudzi to pašu lūdz arī saistībā ar kompensējamo medikamentu receptēm, kurās nereti ārsts izraksta zāles trīs mēnešu periodam. Taču Ministru kabineta noteikumi un aptieku līgums ar Nacionālo veselības dienestu šādu iespēju nepieļauj – kompensējamo zāļu jeb rozā recepte ir jāizpērk vienā reizē. Protams, daudziem iedzīvotājiem, kas var atļauties šos kompensējamos medikamentus iegādāties katra konkrētā mēneša patēriņam, ir sarežģīti uzreiz apmaksāt visu trīs mēnešu paku. Tā ir problēma, kas daudzkārt ir aktualizēta, taču valdības un parlamenta līmenī jau gadiem nav atrisināta,” atzīst Dmitrijs Juskovecs.

Esošajos apstākļos savu risinājumu ir izdevies rast “Mēness aptiekai”, kas atradusi veidu, kā sniegt iespēju pacientiem uzreiz saņemt visus ārsta nozīmētos medikamentus, bet maksāt par tiem pakāpeniski, pa daļām.

“Domājot par senioriem – iedzīvotājiem, kas sasnieguši 50 gadu slieksni -, “Mēness aptieka” ir ieviesusi pakalpojumu “Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām”, kas ir attiecināms uz visiem medikamentiem – arī tiem, kas izrakstīti rozā receptēs. Juridiski šis pakalpojums tiek formēts kā aizdevums bankā, ko 15 minūšu laikā pa telefonu iespējams noformēt un parakstīt turpat aptiekā. Taču pēc būtības mēs cilvēkam ļaujam saņemt visus medikamentus uzreiz, bet maksāt par tiem pakāpeniski 3 līdz 6 mēnešu periodā. Cilvēks pats var noteikt sev ērtu maksājuma datumu, turklāt šis pakalpojums senioriem ir bez papildu maksas – līguma formēšanas, pakalpojuma nodrošināšanas un visas administratīvās izmaksas sedz “Mēness aptieka”. Cilvēks maksā tikai par medikamentiem – bez papildu uzcenojuma, procentu maksas vai citiem izdevumiem. Pakalpojums ir pieejams arī parasto recepšu zāļu iegādei, un, lai to saņemtu, nav jābūt kādas noteiktas bankas klientam. Šādā veidā mēs sniedzam iespēju senioram iegādāties visus ārsta nozīmētos medikamentus, bet maksāt par tiem nevis vienā lielā maksājumā, kas daudziem ir sarežģīti, bet vairākos mazos,” skaidro Dmitrijs Juskovecs.

Viņš akcentē, ka pakalpojums ir ļoti jauns, taču jau guvis atbalstu un interesi senioru vidū. Turklāt, reaģējot uz klientu lūgumiem, jau ir būtiski paplašināta tā pieejamība. “Sākotnēji bijām paredzējuši pakalpojumu “Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām” piedāvāt šaurākas vecuma grupas senioriem. Bijām iecerējuši pakalpojumu nodrošināt iedzīvotājiem vecumā no 55 līdz 75 gadiem, taču ātri apjautām, ka tas ir pārāk šaurs loks. Redzot reālo situāciju un ievērojamo iedzīvotāju daļu, kam neplānotu tēriņu dēļ ir sarežģīti izpirkt visu trīs mēnešiem paredzēto recepti, maksimālo vecuma slieksni esam pilnībā atcēluši, bet vecuma sākotnējo slieksni samazinājuši līdz 50 gadiem. Reaģējot uz apmeklētāju interesi, paplašinām arī to aptieku loku, kurās pakalpojums pieejams,” skaidro AS „Sentor Farm aptiekas” valdes priekšsēdētājs.

Viņš atzīst, ka šis ir unikāls pakalpojums, kāds citviet Baltijā un pat Eiropā nav atrodams. Esošajā normatīvo aktu regulējumā tas ir aptiekas rastais risinājums medikamentu pieejamības vairošanai. Dmitrijs Juskovecs akcentē, ka līdz šim par iespēju medikamentus iegādāties pa daļām daudzējādā ziņā centās gādāt ģimenes ārsti, kuri trīs mēnešu terapijai paredzētos medikamentus rakstīja nevis vienā, bet trijās receptēs, no kurām katra bija izpērkama trīs mēnešos. Taču ne vienmēr laiks un pacientu rindas ārstiem to ļauj darīt. Vienlaikus viņi palīdz iedzīvotājiem, arī izrakstot lielo – trīs mēnešu – iepakojumu, kurā viena tablete ir lētāka nekā mazajā. “Tiesa, lielā iepakojuma cena vienmēr ir augstāka, nekā tā ir mazajam, pat ja, skaitot pa tabletēm, izmaksā būtiski lētāk. Ar savu jauno pakalpojumu mēs atvieglojam cilvēkiem iespēju iegādāties lielos iepakojumus un rezultātā – ietaupīt,” akcentē Dmitrijs Juskovecs.

Domājot par medikamentu pieejamības celšanu, arī AS „Sentor Farm aptiekas” atbalsta farmaceitu un ārstu daudzkārt pausto lūgumu samazināt medikamentiem PVN likmi, ja ne uz 5, tad vismaz 7 %. Jāatgādina, ka Lietuvā un Igaunijā PVN likme medikamentiem ir attiecīgi 5 un 9 %, kamēr Latvijā – 12 %. Būtiski, ka Baltijas valstu līmenī Latvijā ir arī mazākais medikamentu kompensācijas budžets. To palielinot, ievērojami paaugstinātos arī iedzīvotāju, jo īpaši vecāka gadagājuma cilvēku, spēja iegādāties visas ārsta nozīmētās zāles. Taču, kamēr valsts risinājumus situācijas uzlabošanai turpina meklēt, reālu un jau šodien pieejamu palīdzību senioriem sniedz “Mēness aptieka”.

Par pakalpojumu “Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām”

Pakalpojums pieejams ikvienam iedzīvotājam vecumā no 50 gadiem. To izmantojot, nomaksu par medikamentiem var veikt 3-6 mēnešu laikā vai atmaksāt ātrāk, turklāt bez papildu maksas jebkurā gadījumā.

Pakalpojumam netiek piemēroti nekādi procenti, un kopējā atmaksājamā summa tiek sadalīta vienādos ikmēneša maksājumos.

Lai noformētu medikamentu iegādi uz nomaksu, klientam “Mēness aptiekā” farmaceitam jāuzrāda ārsta izrakstīto medikamentu recepte (vai farmaceits par to pārliecinās e-veselības portālā) un personu apliecinošs dokuments (ID karte vai pase).

Līgumu iespējams noformēt turpat aptiekā, zvanot uz speciālo tālruņa numuru 67011400 (darba dienās no plkst. 9.00 līdz 18.00), ko apkalpo “Mēness aptiekas” sadarbības partneris PNB banka.

Būtiski, ka, lai pieteiktos pakalpojumam, cilvēkam nav jābūt kādas konkrētas bankas klientam.

Līguma noformēšana ir bez maksas. Līgums tiek sagatavots apmēram 15 minūšu laikā un tiek nosūtīts elektroniski uz aptieku, kur veikts pieprasījums. Klients aptiekā var iepazīties ar līgumu, turpat aptiekā to parakstīt un uzreiz saņemt visus ārsta izrakstītos medikamentus, par zālēm uzreiz neko nemaksājot.

Noformēt pakalpojumu gan var tikai tā persona, uz kuras vārda izrakstīta recepte.

Pirms došanās uz aptieku seniori tiek aicināti iepazīties ar papildu informāciju un “Mēness aptieku” sarakstu, kurās jau šobrīd ir iespējams iegādāties medikamentus, maksājot pa daļām.

Pievienot komentāru