Laimes un miera atslēga – dārzkopība

Vasaras plaukumā Somijas dārzkopības instrumentu ražotājs Fiskars kopā ar Latvijas Universitātes Botāniskā dārza eksperti Ingūnu Gudrupu aicināja uz sarunām par laimi dārzā, kur profesionāles pavadībā tika veidotas skaistas augu kompozīcijas, kas lieliski izkrāšņos gan dzīvokļa balkonu, gan mājas lievenīti. Tāpat arī pasākuma laikā tika runāts par dārzkopības pozitīvo ietekmi uz cilvēka labsajūtu.

Jaunākie pētījumi liecina, ka dārzkopība ir viena no labas pašsajūtas un laimes atslēgām. Atsaucoties uz zīmola Fiskars veiktā “Happiness Survey 2019” pētījuma rezultātiem, cilvēki, kuri pavada laiku dārzā, ir ne tikai laimīgāki par tiem, kuri to nedara, bet arī dārzkopību uzskata par savu vispārēju laimes avotu. Saskaņā ar pētījumu – dārznieki jūtas laimīgi, ja dārza darbos nedēļā vidēji pavada 4,4 stundas.

Aktivitātes labsajūtai

Minna Huotilainen, Helsinku Universitātes smadzeņu darbības pētniece, apgalvo, ka mūsdienu sabiedrības ikdienas dzīve norit tik lielā steigā, ka cilvēkiem ir grūtības koncentrēties. Viņa uzsver, ka ir svarīgi atpūsties gan darbā, gan brīvajā laikā. Tāpat arī viņa skaidro, ka dārzkopība, kas tiek veikta mierā, klusumā vai ar dabas skaņām fonā, ļauj mūsu smadzenēm atpūsties un ieklausīties klusumā. Tieši klusums atstāj pozitīvu ietekmi uz cilvēka pašsajūtu, samazinot stresa līmeni. “Ja mēs pastāvīgi tiekam nodarbināti, mūsu prāts un ķermenis nogurst. Dārzkopība ļauj mums nedaudz atpūsties no aizņemtajām dzīvēm un pabūt pie dabas,” skaidro Minna Huotilainen.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru