Ko Latvijas studentiem nozīmē ‘Brexit’

24. martā Rīgā, “Radisson Blu Hotel Latvija” konferenču centrā notiks ārzemju izglītības izstāde “Days of International Education”, kurā piedalīsies pārstāvji no vairāk nekā 100 mācību iestādēm no dažādām pasaules valstīm.

Kā jau parasti, lielākā daļa no mācību iestādēm ir no Lielbritānijas: valsts un privātās skolas, universitātes, valodu skolas. Neskatoties uz BREXIT, Lielbritānija joprojām paliek par populārāko Latvijas studentu galamērķi, taču jauniešiem parādās daudz jautājumu sakarā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Vai mainīsies studiju kredīta noteikumi? Vai Latvijas skolēni joprojām varēs mācīties valsts skolās? Kāda ir vietējo iedzīvotāju attieksme pret starptautiskajiem skolēniem un studentiem? Savu viedokli izsaka Baltic Council for International Education speciālisti un izstādes organizatori.

Pēdējā gada laikā mēs esam piedalījušies daudzās starptautiskās izglītības konferencēs, izstādēs, semināros un diskusijās, un praktiski visur tika pacelts jautājums par “Brexit” un tā ietekmi uz Eiropas Savienības studentiem.

Galvenais šī brīža secinājums – Lielbritānijas skolas un universitātes joprojām gaida studentus no Latvijas. Visu tikšanos laikā vienmēr tika uzsvērts, ka izglītībai nav nacionalitātes un robežu, un nekādi politiskie lēmumi neliks britu skolām un universitātēm aizvērt savas durvis Eiropas Savienības studentiem. Starptautiskums ir viena no galvenajām britu izglītības īpašībām. Studenti un absolventi, ar kuriem tik ļoti lepojas britu augstākās izglītības iestādes, nāk no simtiem dažādu pasaules valstu, un Lielbritānija nekādā gadījumā nevēlas zaudēt savu labākās izglītības pakalpojumu sniedzējas statusu. 30 pasaules līderu dažādos laikos ir mācījušies Oksfordas universitātē, un starp London School of Economics absolventiem ir 18 Nobela prēmiju laureātu, 34 dažādu valstu prezidentu un premjerministru. Tādu piemēru ir ļoti daudz.

Universitātes

Šobrīd mūsu studentiem ar iestāšanos Lielbritānijas universitātēs nekas nemainās. ES studenti, kuri sāks savas bakalaura studijas Lielbritānijas un Velsas universitātēs 2018. gada septembrī, joprojām var saņemt kredītu visam mācību periodam. Mācības Skotijas universitātēs joprojām paliek bez maksas. Maģistrantūras studentiem joprojām ir iespēja saņemt kredītu 10609 sterliņu mārciņu apmērā un izmantot to mācībām vai dzīvošanai. Kredīta atmaksas noteikumi paliek nemainīgi (gada algai ir jābūt ne zemākai par 21000 sterliņu mārciņām).

Kas attiecas uz 2019. gadu, Skotija ir oficiāli paziņojusi, ka visiem ES studentiem, kas uzsāks bakalaura studijas 2019. gadā, mācības paliks bez maksas. Tādā veidā, kā ziņo Skotijas izglītības ministre Shirley-Anne Somerville, Skotija demonstrē savu attieksmi Eiropas Savienības studentiem un izsaka nepārprotamu aicinājumu jauniešiem : “Skotija jūs gaida!”

Līdz 15. janvārim 43500 Eiropas Savienības studentu bija iesnieguši pieteikumus mācībām Lielbritānijas universitātēs 2018. gada septembrī, kas ir par 3% vairāk nekā 2017. gadā. Tas viss pierāda to, ka interese studēt Lielbritānijā nemazinās.

Valsts skolas un koledžas

Visu gadu turpinās dokumentu noformēšanu uz valsts skolām un koledžām, kur Latvijas skolēni var mācīties bez maksas. Skolas atzīmē, ka neatkarīgi no “Brexit” rezultātiem, tiem skolēniem, kas jau ir iestājušies šogad, mācību nosacījumi nemainīsies

Privātskolas

Šeit nekas nemainās. Šīs skolas vienmēr ir bijušas maksas, un mūsu studenti tajās ir stājušies vēl pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Pēdējo gadu laikā britu privātskolu popularitāte ir pieaugusi, un Lielbritānijas skolu sistēma ir atzīta par vienu no labākajām pasaulē. 24. martā Rīgā apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar pārstāvjiem no daudzām skolām: Bromsgrove School, Bede’s school, Rydal Penrhos School, Rendcomb College, Queen Ethelburga’s, Abbey DLD, Felsted School, Ashbourne College, Cardiff Sixth Form College, Bosworth, Bishopstrow, Warminster School, Royal Russell School, Bellerbys College, Durham College.

Papildus informāciju par BREXIT ietekmi uz iespējām mācīties Lielbritānijā varēs saņemt pie skolu, koledžu un universitāšu pārstāvjiem izstādē “Starptautiskās izglītības dienas”, kas 24.martā notiks viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija konferenču centrā.

Izstādes darba laiks: 10.00 – 17.00

Ieeja bez maksas.

Pievienot komentāru