Klimakss skar gan sievietes, gan vīriešus. Palīdz izmaiņas ēdienkartē

Foto – Pixabay

Tas ir klimakss, kas sevi izpauž ar neirozi, depresiju, krasu imunitātes pazemināšanos, ātru nogurumu… Lai šīs negatīvās sajūtas mazinātu, var sākt lietot medikamentus – mūsdienu farmaceitiskā rūpniecība tādus piedāvā ne vienu vien. Taču var arī nopietnāk pievērsties līdzekļiem, ko piedāvā daba un kurus organisms neuzskata par svešiniekiem.

Aizejošā jaunība sievietes apvelta ar mokošiem uzplūdiem un asiņošanu; vīriešiem par dežūrkaiti kļūst prostatīts un prostatas dziedzera adenoma. Tas viss notiek tikai tāpēc, ka dzimumhormonu daudzums samazinās un organisms sāk buksēt. Šajā situācijā var palīdzēt fitohormoni.

Nosacīti nesen – tikai pagājušā gadsimta nogalē – zinātnieki izdarījuši apbrīnojamu atklājumu: izrādās, daži augi ir spējīgi sintezēt vielas, kuras, kopā ar uzturu nonākot cilvēka organismā, uzvedas tieši tāpat kā dzimumhormoni.

Piemēram, fitosterolus (vīriešu hormonu analogus) satur sezama un sojas eļļa, bet fitoestrogēnus (sieviešu dzimumhormonu analogus) – granātāboli un dateles, pākšaugi, burkāni, bietes, soja, spināti, lineļļa, citrusaugļi, tumšās vīnogas un sarkano vīnogu vīns.

Jāteic, ka visus šos produktus ieteicams lietot ne tikai klimaksa nogurdinātajiem, bet arī gados daudz jaunākiem cilvēkiem: tie palīdz atjaunot dzimumdziedzeru funkcijas, cīnīties pret impotenci un neauglību, turklāt tie ir arī lieliski antioksidanti, kas stājas ceļā mastopātijas, dzemdes miomas un onkoloģijas, tajā skaitā krūts vēža un endometriozes attīstībai sievietēm. Īpaši veselīgi šajā ziņā ir baltie un sarkanie galviņkāposti, ziedkāposti, brokoļi, kolrābji, rutki, redīsi, rāceņi, mārrutki.

Raksta turpinājums – nākamajā lapā!

Pievienot komentāru