Ķiploki: Kad to stādīt, lai izaug lieli un daudz! Stāsta speciālists

Ķiploki

Pēdējās divas sezonas nav bijušas labvēlīgas ķiploku audzēšanai. Pārmērīgs mitrums un sausums nav ķiploku stihija. Iepriekšējā gadā daudzviet ķiploki sapuva, bet šogad mitruma trūkuma dēļ galviņas bija pavisam sīkas.

Šoreiz par ķiploku stādīšanu klimatisko apstākļu kontekstā. Ja vasara ir ziemas spogulis, tad pastāv iespēja, ka gaidāmi barga sala periodi bez sniega, kas ķiplokiem var būt ļoti bīstami, skaidro LLKC vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

Ķiploki – kavēties nav ieteicams

Tādēļ ar ķiploku stādīšanu kavēties nebūtu ieteicams. Jau šīs nedēļas beigās gaisa temperatūra dienā var nepārsniegt +10 oC, kas nozīmē, ka augsnes apžūšana pēc lietus perioda, ko sola nākamnedēļ, būs pavisam minimāla. Tādējādi augsnes mitrums palielināsies, vairs neapžūstot, bet mēneša beigās jau sola pirmo sniegu un salu nakts stundās.

Vai stādīt ķiplokus šonedēļ? Ja tie jāstāda augsnē, kurai ir smags mehāniskais sastāvs, tad tas jādara šonedēļ, neraugoties pat uz to, ja augsne ir sausa. Sākoties lietum, ķiploku stādāmā tehnika ātri aplips ar zemi un stādīšana būs nekvalitatīva.

Vieglākās un sausākās augsnēs ar stādīšanu varētu nedaudz nogaidīt, ja iespējams, nodrošināt raitu mehanizētās stādīšanas procesu. Ja ķiplokus paredzēts stādīt ar rokām un stādījumu mulčēt, vēl kādu nedēļu varētu nogaidīt, bet ilgāk gan nē.

Jāatceras, ka mitrums ir noteicošais, lai ziemas ķiploku daivas iestādītu kvalitatīvi. Vai tas nozīmē, ka, iestādot tos sausākā augsnē, ķiploku daivas būs apdraudētas? Tas iespējams tikai vienā gadījumā, – ja uznāk nopietns kailsals un augsnes mitrums nav mainījies. Situācija ir iespējama, bet maz ticama.

Svarīgi atcerēties – ja stāda dažādas ķiploku daivu frakcijas, ir jāmaina stādīšanas dziļums pat 2–3 cm robežās. Lielākās daivas stāda dziļāk – 10–12 cm dziļumā, mazākās 8–10 cm dziļumā. Vieglākās augsnēs ķiplokus stāda dziļāk, smagākās – seklāk. Ja plānots stādījumu mulčēt, stādīšanas dziļumu samazina par 1–2 cm.

Arī interesanti: Ķiploki veselībai: kā palīdz un labākās tautas līdzekļu receptes! SPIED ŠEIT, lai lasītu! 

Pievienot komentāru