Kā iedrošināt bērnus meklēt palīdzību?

Mājas un ģimene bērnos rada drošības sajūtu, bet viss, kas ir ārpus šīs drošības saliņas, rada interesi un agrāk vai vēlāk ir jāiepazīst. Taču bērnu izziņas kāre apvienojumā ar pieredzes trūkumu var radīt riskantas situācijas, tāpēc vecākiem būtu ieteicams regulāri pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus. Rimi kļūstot par sociālās kampaņas Supervaroņi internetā atbalstītājiem, Rimi Bērniem eksperte psiholoģe Iveta Aunīte norāda – pirms apgūt interneta plašumus, vecākiem ar bērniem jāpārrunā vispārēji drošības jautājumi.

Pieaugušajiem ir dots grūts uzdevums. No vienas puses, jārada bērnos pārliecība, ka cilvēki ir labi un kļūt patstāvīgam ir droši; vienlaikus jāapzinās riski un jāmāca bērniem būt piesardzīgiem. Ir ļoti būtiski atrast līdzsvaru. Ja pārspīlēsim ar pozitīvo, bērns pieaugot var piedzīvot vilšanos, jo realitātē viņš sastapsies ar dažādām situācijām un cilvēkiem – un tā ne vienmēr būs pozitīva pieredze. Bet nedrīkst iekrist arī otrā galējībā: ja cilvēks ir pārāk uzmanīgs, pat bailīgs, viņš baidīsies uzņemties risku un spēs izmantot vien daļu no tā, ko dzīve piedāvās.

Bērnu vecākus var iedalīt vairākos tipos pēc attieksmes pret potenciālo apdraudējumu:

– vecāki, kuri ir pārliecināti, ka briesmas var skart tikai citus, tāpēc problēmas ignorē;

– vecāki, kuri pārlieku sargā savus bērnus;

– vecāki, kuri bērnu atbilstoši viņa vecumam informē par bīstamību, vienlaikos iedvešot ticību, ka briesmas var pārvarēt, un palīdzot nezaudēt galvu sarežģītās situācijās.

Tieši pēdējais variants ir tas, kas bērnam patiešām palīdzētu saprast – pasaule ir lieliska vieta, taču jāievēro daži noteikumi, lai tajā justos droši. Vislabāk ir mācīt bērnam būt piesardzīgam, taču pamazām palielināt risku, kas viņam jāuzņemas.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru