Jelgavas pašvaldība vēlas būtiski samazināt atbalstu ģimenēm

Jelgavas pilsētas pašvaldība šogad plāno būtiski – par 50 eiro mēnesī, samazināt līdzfinansējumu tiem 5 un 6 gadus veciem bērniem, kuri apmeklē privātās pirmsskolas izglītības iestādes, tādējādi vairāk kā 300 ģimenēm tiks uzlikts papildus finansiālais slogs, turklāt “spēles noteikumi” tiek mainīti mācību gada vidū, kad vecākiem vairs nav izvēles iespēju.

Pret to iestājas Jelgavas pilsētas domes deputāts Aigars Rublis, kurš vērsies pašvaldībā, pieprasot saglabāt līdzfinansējumu līdzšinējā apmērā un nepasliktināt Jelgavas ģimeņu ekonomisko situāciju.

“Bez diskusijām un iepriekšējas sabiedrības informēšanas ir sagatavots lēmumprojekts par grozījumiem saistošajos noteikumos no 200 uz 150 eiro samazinot pašvaldības līdzfinansējumu, un tas skars vairāk nekā 310 Jelgavas ģimeņu. Pieņemot šādas izmaiņas, ģimenēm gadā izdevumi par viena piecus vai sešus gadus veca bērna izglītošanu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē būtiski palielināsies. Turklāt jāņem vērā, ka Jelgavā uz vietu pašvaldības izglītības iestādē gaida vairāki simti bērnu, tādējādi viņu vecākiem nav citu iespēju, kā laist savas atvases privātajā bērnudārzā,” savu viedokli pauž A.Rublis.

Vecāki, kuri A.Rublim pauduši sašutumu par pašvaldības lēmumu, nesaprot, kādēļ tas pieņemts bez diskusijām ar apdalīto bērnu vecākiem un pirmsskolas izglītības iestādēm. Pašvaldības budžetu plānots pieņemt 28.janvārī, bet, kā A.Rublim norādījuši vairāki vecāki, tikšanās ar Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieci Ritu Vectirāni, kas atbild par izglītības jomu, paredzēta tikai 29.janvārī, būtībā tad, kad neko vairs mainīt nevarēs.

“Uzskatu, ka šāda domes vadības rīcība ir nepieļaujama, un pašos pamatos tiek nonivelēti solījumi – rūpēties par jelgavnieku ģimenēm. Lai gan šī nav pirmā reize, kad pašvaldības vadības rīcība nesakrīt ar solījumiem, šoreiz vēlme ekonomēt līdzekļus, uzliekot papildus slogu ģimenēm, ir zemiska,” tā A.Rublis.

Viņš arī norāda, ka pašvaldībai nav pamata sūdzēties par līdzekļu trūkumu, jo, piemēram, 2019.gadā budžeta ieņēmumi no iedzīvotāju ieņēmumu nodokļa par vairāk kā 300 tūkstošiem eiro pārsnieguši sākotnējās prognozes, un tas ir vismaz divas reizes vairāk kā būtu nepieciešams, lai saglabātu līdzfinansējumu 5. un 6.gadus veciem bērniem, kuri apmeklē privātās pirmsskolas izglītības iestādes, līdzšinējā līmenī.

Lai novērstu šo situāciju, A.Rublis pieprasīs domes deputātiem 28.janvāra sēdē balsot par līdzfinansējuma saglabāšanu līdzšinējā apmērā. “Es ceru, ka šoreiz deputāti izvērtēs prioritātes un pakļausies loģiskajam saprātam, nevis politiskās piederības diktētajām normām,” piebilst A.Rublis.

Pievienot komentāru