Dzimumu līdztiesības balvas pasniegšana pašvaldībām

Politika topošo māmiņu un tētu atbalstam, bērniem radīta vide Ventspilī, sports mācību procesā un pilsētā meitenēm un zēniem Jelgavā, plaša kultūras un interešu izglītības pieejamība jauniešiem Rēzeknē, sistemātisks atbalsts iedzīvotāju veselības uzlabošanai senioriem Jūrmalā, atvērtība inovatīvām politikām un iesaiste pētījumos Aizkrauklē, kā arī ilggadējs atbasts sieviešu organizācijām Varakļānos – tādi ir sieviešu nevalstisko organinizāciju pamanītie un novērtētie pašvaldību darbi laika periodā no 2013. līdz 2017. gadam.

Ceturtdien 15.februārī plkst. 16.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas -1. stāva vestibilā par pašvaldības politiķu ieguldījumu sieviešu un vīriešu, meiteņu un zēnu dzīves kvalitātes uzlabošanā jeb dzimumu līdztiesības nodrošināšanā tiks godinātas Aizkraukles novada dome, Jelgavas dome, Jūrmalas dome, Rēzeknes pilsētas dome un Ventspils pilsētas dome, kā arī Varakļānu novada dome.

Dzimumu līdztiesības balvas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par dzimumu līdztiesības jautājumiem un novērtēt politiķu ieguldījumu dzimumu līdztiesības nodrošināšanā, īpašu uzmanību pievēršot Eiropas Savienības Dzimumu līdztiesības politikas vērtībām. Pašvaldību politiķiem balva tiks pasniegta otro reizi balvas vēsturē.

Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls 2006. gadā iedibināja Dzimumu līdztiesības balvu. 2006. gadā pirmo reizi Latvijas vēsturē tika pasniegta Dzimumu līdztiesības balva politiķiem par ieguldījumu dzimumu līdztiesības veicināšanā 8. Saeimas laikā. Galveno balvu saņēma 8. Saeimas deputāte, bijusī aizsardzības ministre Linda Mūrniece par ieguldījumu Valsts programmas cilvēku tirdzniecības novēršanai 2004. – 2008. gadam izveidē un koordinēta darba cilvēku tirdzniecības problēmu risināšanā uzsākšanu. Dzimumu līdztiesības balvas saņēma arī 8. Saeimas deputāte Žanete Vasaraudze par likumprojektu iniciēšanu attiecībā uz dažādu sociālo grupu situācijas uzlabošanu un bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks par ieguldījumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda izveidē. 2008. gada 19. jūnijā tika pasniegtas Dzimumu līdztiesības balvas, īpaši vērtējot pašvaldību vadītāju ieguldījumu dzimumu līdztiesības veicināšanā un nodrošināšanā Latvijas reģionos. Balvu ieguva Rita Strode, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja par ieguldījumu sociālās jomas attīstībā, Nellija Kleinberga, Skrundas pilsētas domes priekšsēdētāja un Latvijas Pilsētu savienības valdes priekšsēdētaja, un Juris Žūriņš, Limbažu pilsētas domes priekšsēdētājs. Dzimumu līdztiesības balvas ieguvēji ir arī Ingrīda Circene, Baiba Rivža, Māris Riekstiņš, Ilze Viņķele, Valdis Dombrovskis, Baiba Broka, Uldis Augulis, Jānis Bordāns.

Balvas pasniegšanas ceremonijā tiks sniegta informācija par pašvaldību darba vērtējumu, uzklausīti nevalstisko organizāciju viedokļi un pasniegtas balvas, notiks radošā darbnīca un sarunas pie tortes.

Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls (ST) dibināts 2003. gada 24. septembrī. Latvijas sieviešu organizāciju Sadarbības tīkls veidots, lai nodrošinātu koordinētu līdzdalību sieviešu tiesību un interešu aizstāvībai un kopīgas politikas izstrādei nacionālajā un Eiropas Savienības institūciju līmenī, un kā biedrība reģistrēts 2008. gada 6. oktobrī. ST darbības virzieni:

1) Ģimenes politika – vīriešu un sieviešu līdzvērtīgu iesaistīšanos bērnu audzināšanā veicināšana;

2) Uzņēmējdarbība un nodarbinātība – sieviešu iesaistīšanos uzņēmējdarbībā un sieviešu finansiālās neatkarības veicināšana, vertikālās un horizontālās segregācijas izskaušana darba tirgū;

3) Cilvēktiesības – vardarbības ģimenē un sieviešu un meiteņu tirdzniecības, prostitūcijas izskaušana;

4) Politiskā lēmumu pieņemšana – līdzvērtīga sieviešu pārstāvniecība visos lēmumu pieņemšanas līmeņos;

5) Izglītība – no dzimumu stereotipiem brīvas izglītības sekmēšana un publiskās mediju telpas veidošana.

Kopš 2003. gada 12. oktobra ST ir Eiropas Sieviešu lobija dalīborganizācija un veic Latvijas nacionālās koordinācijas funkciju. Eiropas Sieviešu lobijs ir sabiedriska organizācija, kura veicina sieviešu iespējas, cīnās pret visa veida vardarbību un vardarbību, kura vērsta pret sievietēm, nodrošina sievietēm pilnīgu savu cilvēktiesību īstenošanu, panākot viņu aktīvu iesaisti sabiedrības un politikas procesu ietekmēšanā. ST regulāri pasniedz Dzimumu līdztiesības balvu politiķiem par panākumiem dzimumu līdztiesības veicināšanā Latvijā.

Kopš 2017. gada decembra ST koordinē ir Annas Lindes fonda Latvijas tīkla darbu, kas izveidots 2005. gadā starpkultūru dialogam un nosaukts Zviedrijas bijušās ārlietu ministres vārdā, kas savas dzīves laikā deva būtisku ieguldījumu sadarbības veicināšanai Vidusjūras reģionā, lai veicinātu vienlīdzīgu partnerību, sekmētu sapratni un mierīgu līdzāspastāvēšanu. Fonda darbības jomas ir izglītība, darbs ar jaunatni, māksla, kultūras mantojums, vide demokrātija, dzimumu līdztiesība un citas.

Interesentus lūdzam reģistrēties dalībai pie pasākuma organizatores Edītes Kalniņas, e-pastā [email protected], tālrunis 26468079,

Pievienot komentāru