Augonis var būt bīstama saslimšana. Kad jāvēršas pie ārsta?

Ja pacients ārstu apmeklē slimības sākumstadijā, nav grūti novērst problēmu: tikai jāpalīdz organismam uzveikt organismā nonākušo infekciju un nepieļaut procesa tālāku izplatīšanos.

Šim nolūkam lieto dažādus antibakteriālus preparātus, iekaisuma vietai pieliek audumā vai plēvē ietītus leduskubiciņus, uzliek kompreses (kaut vai degvīna). Bet, ja konservatīvie pasākumi izrādās neefektīvi, pacientu nākas operēt, lai izņemtu sastrutojumu un tā perēklī esošos atmirušos audus.

Augonis: Kas aizliegts furunkula gadījumā

* Nedrīkst censties izspiest sastrutojuma pūslīti. Stipri spiežot ar pirkstiem, tiek noārdītas audu barjeras, rezultātā infekcija var izplatīties tālāk. Pēc tādām manipulācijām var attīstīties plašs apkārtējo audu sastrutojums un kā sekas – visa organisma saindēšanās.

* Sastrutojuma vietu nedrīkst sildīt. Mikrobiem ļoti patīk siltums, un tā ietekmē tie straujāk vairojas.

* Nedrīkst likt apsēju ar ihtiola vai Višņevska ziedi. Ķirurgi jau sen pierādījuši šo līdzekļu nelietderību furunkulu ārstēšanā. Ziedes aizsprosto ādas poras, kas tādējādi rada tādu kā siltumnīcas efektu un pastiprina iekaisuma reakciju. Labi, ja strutas tiks izvilktas uz āru, taču mēdz būt arī tā, ka tās izplūst uz iekšu dziļāk audos.

Lasi arī: Kā noteikt, ka trūkst kāda vitamīna?

* Uz sastrutojuma perēkli nedrīkst iedarboties ar dažādiem eksotiskiem līdzekļiem. Šajā ziņā cilvēku fantāzijai tiešām nav robežu. Mediķi iebilst pret ceptiem sīpoliem, medus plācenīšiem, kāpostu un alvejas lapām un citiem analogiem līdzekļiem, jo neko citu kā vien papildu kairinājumus jau tā sāpošajai un uztūkušajai ādai tie nedod.

 

Augonis: Ko iesaka ārsts

Ja 2–3 dienās sāpes iekaisuma vietā nepāriet, ja iekaisuma vieta palielinās un ceļas ķermeņa temperatūra – noteikti vajadzīgs ārsts. Kavēšanās var tikai kaitēt. Pirmām kārtām ķirurgs noteiks pareizo diagnozi un izlems, vai operācija ir nepieciešama. Īpaši bīstami ir furunkuli uz sejas (īpaši no augšlūpas līdz uzacīm), jo infekcija var nonākt galvas smadzeņu asinsvados.

 

Arī interesanti: Ziede, kas paveic brīnumus. Obligāti saglabājiet recepti — noderēs! 

Pievienot komentāru