10 briesmīgi ēdiena gatavošanas ieradumi, no kuriem šefpavāram Džeimijam Oliveram sāktu raustīties acs…

Maltītes gatavot patīk daudziem un daudzi cilvēki ar kulināru aizraujas kā ar savu vaļasprieku, taču, kā izrādās, ir daži zelta likumi, kurus virtuvē pārkāpt gluži vienkārši nedrīkst. Tās ir visrupjākās kļūdas, kādas vien var pieļaut ēdiena gatavošanā.

Gatavošana/ sieviete/ ēdiens
Foto – Freepik

Tādam pasaulslavenam šefpavāram kā Džeimijam Oliveram no šī kļūdām sāktu raustīties acs…

1. Pirms sakult olas baltumus turēt olas ledusskapī

Tā darīt pavisam noteikti nevajag. Gluži otrādi – olām jābūt istabas temperatūrā. Olas pa taisno no ledusskapja putošanas traukā – iegūsiet ūdeņainu, “pļeckainu” saputotu baltumu.

2. Cept kartupeļus uzreiz pēc nomizošanas

Lai cepeškrāsnī kartupeļi izdotos kraukšķīgi, ar brūnu garoziņu, tie ir jānotīra, jāieliek remdenā ūdenī uz 30 minūtēm, pēc tam jānoskalo un jānotīra ar virtuves diveli. Un tikai pēc tam tos var likt cepeškrāsnī.

3. Iesmērēt cepamās formas maliņas ar taukvielām, cepot biskvītu

Slidenās, ietaukotās formas malas traucē mīklai viendabīgi uzbriest: sānos tā tamdēļ “ceļas” lēnāk, bet centrā – ātrāk. Cepamforma, cepot biskvītu nav jāietauko!

4. Izmantot veselas ķiploka daiviņas

Ja vēlaties ķiploku pievienot ēdienam, tas obligāti ir vai nu jāsaspiež vai jāsagriež. Sagriežot ķiplokā sākas ķīmiska reakcija, kas ļauj izdalīties ķiploka “asumiņam” un ēteriskajām eļļām.

5. Ēdiena gatavošanā izmantot divus (vai pat vienu?) griežamo dēlīti

Itin visi profesionālie pavāri lieto vairākus griežamos dēlīšus – dažādiem ēdieniem! Nav iedomājams, ka visi produkti tiek sagriezti uz viena dēlīša! Ierasti dēlīšus iedala pēc krāsām.

Gaiši zils: jūras produktiem
Sarkanas: sarkanajai gaļai
Zaļš: augļiem un dārzeņiem
Dzeltens: putna gaļai
Brūns: vītinātai, kūpinātai gaļai
Balts: piena produktiem un maizei.

Ja produktu griešanā izmantosiet katrai grupa savu griežamo dēlīti, tas palīdzēs ierobežot baktēriju “sajaukšanos”, kā arī neļaus “ceļot” alergēniem no viena produkta pie cita.

6. Nenoņemt rotaslietas un pulksteņus pirms ēdiena gatavošanas

Ikviens pavārs zina šos noteikumus, bet mājās mēs ar to “grēkojam”. Uz gredzeniem, rokassprādzēm un rokaspulksteņiem var saglabāties netīrumi un mikrobi, kas, gatavojot, var nokļūt ēdienā.

7. Nosmeltās putas no buljona izliet izlietnē

Putas ir ļoti taukainas, kas rada kanalizācijas trubās aizsērējumus. Pareizi ir nosmeltās putas ieliet atsevišķā traukā, kurā ir auksts ūdens un pievienot tam mazliet trauku mazgājamā līdzekļa. Zemajā temperatūrā putas sacietēs un pēc tam tās varēs izsviest atkritumu spainī.

8. Mazgāt čuguna pannas trauku mazgājamajā mašīnā

Ilga un “agresīva” mazgāšana trauku mazgājamajā mašīnā, kā arī “mazgāšanas tabletes” ļoti bojā čuguna pannu virsmas un materiālu kopumā.

9. Atstāt ēdienā lauru lapas

Ilgstoši atrodoties ēdienā, lauru lapas izdala rūgtenu garšu, īpaši izteikti tas ir zupās un otrajos, siltajos ēdienos. Pēc gatavošanas, lauru lapas no ēdiena ir jāizņem!

10. Ievārījumiem izmantot samīcītas vai pastāvējušas ogas un augļus

Tādas ogas un augļi satur maz pektīna, tāpēc garša šiem ievārījumiem būs pavisam cita – ne tāda, kādu jūs sagaidāt!

Pievienot komentāru