“Swedbank” izstrādājusi vēl nebijušu, dzīves ciklā balstītu pensiju 2. līmeņa plānu “1990+” īpaši 90. gados dzimušajiem

Attēlu rezultāti vaicājumam “swedbank”

No šīs nedēļas sākuma Swedbank piedāvā jaunu pensiju 2. līmeņa plānu “1990+”, kas ir īpaši izveidots 1990. gadā un vēlāk dzimušajiem iedzīvotājiem un pieļauj aktīvāku ieguldījumu stratēģiju.

Šis ir pirmais dzīves ciklā balstītais plāns Latvijā, kas nozīmē – tuvojoties cilvēka aktīvo darba gaitu izskaņai, ieguldījumu risks pakāpeniski samazinās. Tas dos iespēju veidot pēc iespējas lielāku uzkrājumu vecumdienām un vienlaikus saglabāt ieguldījumu drošību, tuvojoties naudas saņemšanas brīdim.

“Šogad, stājoties spēkā izmaiņām Valsts fondēto pensiju likumā, kas ļauj akcijās ieguldīt līdz pat 75% kapitāla līdzšinējo 50% vietā, radās arī iespēja izstrādāt Latvijā vēl nebijušu, dzīves ciklā balstītu pensiju 2. līmeņa plānu, jo šāda plāna pamatprincips ir ieguldīt akciju tirgos pēc iespējas ilgāk un vairāk. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem, kuri dzimuši 90. gados vai ir gatavi uzņemties lielāku risku, sākumā tiek piedāvāta aktīvāka ieguldījumu stratēģija, bet, tuvojoties vecumdienām, akciju ieguldījumi tiek samazināti. Vēsturiskā pieredze liecina, ka ilgākā laika posmā ieguldījumi akcijās ir bijuši ienesīgāki un pelnījuši vairāk nekā ieguldījumi obligācijās. Līdz ar to ieguvums mūsu klientiem slēpjas tieši tajā, ka jaunajā plānā “1990+” akciju būs vairāk. Turklāt, izvēloties šo plānu, cilvēkam arī nav vajadzības kādā brīdī plānu mainīt, jo stratēģija ir aprēķināta līdz pat vecumdienām,” stāsta Pēteris Stepiņš, Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs.

Jaunā Swedbank pensiju 2. līmeņa plāna “1990+” darbības sākumā pieļaujamais ieguldījumu īpatsvars akcijās būs no 55% līdz 75%, bet, tuvojoties plāna beigu datumam, var svārstīties no 0 līdz 15%, lai iegūtu optimālu ieguldījumu rezultātu visā uzkrāšanas periodā.

Ilustratīvs piemērs ieguldījumu apmēram akcijās un obligācijās dažādos pensiju plānos

Swedbank pārvalda jau 543 000 cilvēku nākotnes pensiju

Swedbank ir lielākais pensiju 2. līmeņa pārvaldnieks Latvijā, un šobrīd pensiju 2. līmeņa dalībnieku skaits pārsniedz jau 543 000 cilvēku, bet pensiju 2. līmeņa pārvaldāmo aktīvu apjoms pietuvojies 1,4 miljardiem eiro.

Dalība pensiju 2. līmenī ir automātiska dzimušajiem pēc 1. jūlija 1971. gada. Tā nerada papildus izmaksas, jo uzkrājums tiek veidots no sociālās apdrošināšanas iemaksām. Šobrīd pensiju 2. līmenī tiek novirzīta nauda 6% apmērā no bruto darba algas. Uzkrātais kapitāls būs būtiska pensijas sastāvdaļa, tādēļ lēmums par pārvaldnieka izvēli jāpieņem atbildīgi. Izvēlētajam pensiju 2. līmeņa plānam var pieteikties portālā http://www.latvija.lv vai jebkurā VSAA nodaļā.

Pievienot komentāru