Šodien beidzamo reizi iespējams apmeklēt Zaķusalas televīzijas torņa skatu laukumu

Šodien apmeklētājiem ir beidzamā iespēja pirms būvniecības darbu sākšanas apmeklēt Zaķusalas televīzijas torņu skata laukumu, informēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pārstāve Vineta Sprugaine.

Zaķusalas televīzijas torņa skatu laukuma pēdējā darba diena sāksies tieši ar karoga pacelšanu plkst.9 no rīta. Šodien interesentiem ir iespēja apmeklēt skatu laukumu un baudīt pilsētas panorāmu laikā no plkst. 10.00 līdz 19.00.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols norādīja – lai gan pārbūves projekta īstenošana notiek jau vairākus gadus, šogad paredzēts sākt fiziskās būvniecības darbus. “Tā kā tornis, kas nodrošina gan radio un televīzijas apraidi, gan datu centra, kolokācijas un citus pakalpojumus, savu darbību neapturēs ne uz mirkli, patlaban ir svarīgi nodrošināt, ka torņa tehnoloģiskā daļa var netraucēti trupināt darbu laikā, kad publiskā sadaļa un teritorija kļūs par vērienīgu būvlaukumu,” skaidroja Ozols.

Viņš piebilda, ka ir jāpārmigrē ne vien iekārtas un dažādi tehniskie risinājumi, bet arī personāls un viņu darba vietas, kas patlaban ir pārbūvēšanai paredzētajā sadaļā. Vienlaikus Ozols norādīja, ka datu centra, apraides un citu pakalpojumu klientiem piekļuve televīzijas tornim patlaban netiek mainīta.

LVRTC informēja, ka galvaspilsētas augstākais publiski pieejamais skatu laukums šī gada pirmajos deviņos mēnešos ir uzņēmis jau vairāk nekā 9000 apmeklētājus, bet pērnā gada laikā kopumā torni apmeklējuši vairāk nekā 30 000 pašmāju un ārvalstu viesi. Paredzēts, ka pēc pārbūves tornis uzņems ap 200 000 apmeklētāju gadā.

Pirmo reizi karogs pacelts 2014.gada decembrī, svinot LVRTC dibināšanas 90.gadskārtu. Kopš tā laika ik gadu 4.maijā un 18.novembrī tornī svinīgi tiek pacelts 3×6 metru plašs valsts karogs. Pērn 18.novembrī starp torņa balstiem tika pacelts Latvijas pirmās simtgades vēsturē lielākais plīvojošais karogs, kas ir 20×40 metru liels. Karoga pacelšanai tika veidota īpaša konstrukcija, kas ļāva 800 kvadrātmetrus lielo karogu droši pacelt un atvērt vairāk nekā 80 metru augstumā.

Šogad 4.maijā valsts karogi tiks pacelti arī LVRTC torņos Cesvainē, Valmierā, Daugavpilī, Preiļos, Liepājā, Ventspilī, Sabilē, Tukumā, Ulbrokā, Siguldā, kā arī vienīgajā Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā esošajā sakaru tornī Ērgļu ielā 14. Torņos karogi tiks pacelti jau 3.maijā un, ja laikapstākļi ļaus, plīvos tur līdz 7.maijam.

Zaķusalas televīzijas torņa rekonstrukcija izmaksās aptuveni 40-50 miljonus eiro.

Atbilstoši Satiksmes ministrijas sniegtajai informācijai LVRTC vadībai, torņa rekonstrukcijas būvprojekta izstrādei izmaksās nepilnus 1,9 miljonus eiro jeb 5-15% no būvniecības izmaksām, savukārt būvniecība potenciāli izmaksāšot 40-50 miljonus eiro.

Kā norāda ministrija, Zaķusalas torņa rekonstrukcijas projekts ir vairāku gadu plānošanas darbs, kas noslēdzies ar 2017.gada aprīlī noslēgto Vispārīgo vienošanos par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību. Atbilstoši tai noslēgti trīs pasūtījuma līgumi par kopējo summu 1 584 054 eiro. Pēc būvprojekta izstrādes un saskaņošanas tiks noslēgts vēl viens pasūtījuma līgums 255 000 eiro vērtībā par autoruzraudzību, tādējādi Vispārīgās vienošanās kopējā summa ir 1 839 054 eiro.

Kopumā Zaķusalas torņa rekonstrukcijas projektu plānots realizēt piecu gadu laikā.

Pievienot komentāru