Sibīrijas lapegle palīdz pret klepu un hipertoniju

Sibīrijas lapegli tautā uzskata par mūžības koku un ne tikai tāpēc, ka tās mūžs pārsniedz 800 gadu, bet tāpēc, ka tās koksnei piemīt virkne apbrīnojamu īpašību. Viena no tām ir unikālā noturība pret trūdēšanu.

Izslavētas ir arī lapegles dziednieciskās īpašības: no skujām gatavo vitamīniem bagātus uzlējumu un novārījumus, bet no koksnes un sveķiem iegūst terpentīnu, ko izmanto neiralģijas un locītavu ārstēšanai.

Ārstniecības nolūkiem izmanto pumpurus un jaunos dzinumus, ko ievāc pavasarī, kad skujās ir visvairāk askorbīnskābes un karotīna – provitamīna A.

Lapegles preparātiem piemīt baktericīda, pretiekaisuma, asiņošanu apturoša, brūces dziedējoša, vēdera izeju veicinoša, apvelkoša, pretcērmju iedarbība.

Pret avitaminozi un hipovitaminozi, kā arī atveseļošanās periodā pēc smagas un ilgstošas slimības: 2 ēdamkarotes sasmalcinātu skuju ieber termosā, aplej ar 3 glāzēm verdoša ūdens, 8 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 2–3 reizes dienā, pievienojot pa tējkarotei medu un svaigi spiestu citrona sulu.

Pret hipertoniju: 2 tējkarotes jauno skuju aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pret klepu ar pastiprinātu krēpu izdalīšanos: ēdamkaroti sasmalcinātu jauno dzinumu aplej ar glāzi karsta uzvārīta piena, 10–15 minūtes vāra uz lēnas uguns, pusstundu nostādina, tad izkāš. Dzer siltu pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pret ilgstošu klepu ar biezām krēpām: 1,5 glāzes sasmalcinātu jauno skuju aplej ar puslitru degvīna, periodiski sakratot, nedēļu nostādina tumšā vietā, tad izkāš un biezumus izspiež. Pēc tam skujas vēlreiz aplej ar glāzi degvīna, 2 nedēļas nostādina, izkāš, izspiež un abus izvilkumus salej kopā. Lieto pa 20 pilieniem, atšķaidītus pusglāzē ūdens, 2–3 reizes dienā.

Pret reimatismu, podagru, artrītu, neirozēm: 1 kg sasmalcinātu jauno zariņu ar visām skujām aplej ar 3 litriem verdoša ūdens. 10 minūtes vāra uz lēnas uguns, pusstundu nostādina, tad izkāš, biezumus izspiež un pielej 37–38 ºC siltai vannai. Vannu sagatavo ik pēc dienas stundu pirms gulētiešanas. Peldes ilgums – 10–15 minūtes, kurss – 12–15 procedūras.

Uzmanību! Ja ir hroniskas aknu kaites, glomerulonefrīts, kā arī grūtniecības laikā, lapegles preparātus iekšķīgi lietot nedrīkst.

Pievienot komentāru