SEB pensiju 2. līmeņa dalībniekiem piedāvā ieguldījumu plānu ar šobrīd zemāko pārvaldīšanas komisiju tirgū – 0,3%

Ieviešot divus jaunus pensiju 2. līmeņa plānus – SEB dinamisko plānu un SEB indeksu plānu – SEB kļūst par pensiju 2. līmeņa pārvaldītāju ar visplašāko pensiju plānu spektru Latvijā. Abi jaunizveidotie plāni izmanto iespēju ieguldīt akcijās līdz 75% līdzekļu.

SEB dinamiskais plāns izmantos pilnu pieejamo iespēju klāstu ar aktīvu pieeju investīcijām, savukārt specializētais SEB indeksu plāns piedāvā zemāko komisijas maksu par pārvaldīšanu Latvijas tirgū – 0,3% no pārvaldītā kapitāla.

Kopš marta sākuma SEB gan esošajiem pensiju 2. līmeņa dalībniekiem, gan tiem, kas tikai tagad pievienojas, piedāvā Latvijā jaunāko indeksiem piesaistīto pensiju 2. līmeņa plānu – SEB indeksu plānu. Tas ir pensiju plāns, kura atdeve ir piesaistīta pasaules akciju (75%) un obligāciju (25%) indeksiem. Komisijas maksa par šī plāna pārvaldīšanu ir šobrīd zemākā Latvijas tirgū – vien 0,3% no pārvaldītā kapitāla.

SEB Investment Management vadītājs Jānis Rozenfelds:

“Pērn veicām mūsu klientu aptauju ar mērķi noskaidrot, vai viņiem būtu interese ieguldīt pensiju 2. līmeņa kapitālu pasīvi pārvaldītā jeb indeksiem piesaistītā plānā. Noskaidrojām, ka aptuveni 6% Latvijas iedzīvotāju tāds plāns būtu saistošs, tāpēc piedāvājam klientiem arī šādu iespēju. Šo plānu iesakām klientiem, kam līdz pensijai ir vairāk nekā 30 gadi. Ņemot vērā mūsu ilgtermiņa pieredzi klientu apkalpošanā un pensiju līdzekļu pārvaldīšanā, piedāvājot tirgū jauno indeksu plānu, uzskatām, ka jāskaidro ne tikai indeksu plāna priekšrocības, bet arī riski.”

Jau kopš 2013. gada SEB iesaistās diskusijās par to, kā sniegt maksimālo labumu pensiju 2. līmeņa dalībniekiem, lai palielinātu viņu labklājību vecumdienās. Viena no iespējām ir izvēlēties tādu pensiju plānu, kas ļauj ieguldīt akcijās līdz pat 75% pensiju 2. līmeņa kapitāla, kas kļuva iespējams no 2018. gada sākuma.

“Jauno SEB dinamisko pensiju plānu iesakām izvēlēties gados jaunākiem cilvēkiem, kas tikko uzsākuši darba gaitas. Savukārt, tuvojoties pensijas vecumam, aicinām pārskatīt ieguldījumu stratēģiju, pakāpeniski samazinot riska pakāpi – ieguldījumu īpatsvaru akcijās. Šobrīd SEB piedāvā visplašāko pensiju 2. līmeņa plānu spektru ar iespēju izvēlēties katram vecumam piemērotāko stratēģiju”, skaidro Jānis Rozenfelds.

SEB piedāvātie pensiju plāni:

Pamata piedāvājums

SEB dinamiskais plāns – globāls ieguldījumu plāns bez konkrēta reģionāla uzsvara. Vismaz 25% kapitāla tiek ieguldīti fiksēta ienākuma vērtspapīros, bet līdz 75% – akcijās un alternatīvos instrumentos. Plāna mērķis ir nodrošināt lielāku pensijas kapitālu ilgākā laika periodā ar ieguldījumiem akciju tirgū. Piemērots cilvēkiem, kuriem ir vairāk nekā 30 gadi līdz pensijai un kuri ir gatavi uzņemties lielāko risku.

SEB aktīvais plāns – globāls ieguldījumu plāns bez konkrēta reģionāla uzsvara. Vismaz 50% kapitāla tiek ieguldīti fiksēta ienākuma vērtspapīros, un ne vairāk kā 50% – akcijās un alternatīvos instrumentos. Piemērots cilvēkiem, kuriem ir vairāk nekā 20 gadi līdz pensijai un kuri ir gatavi uzņemties vidēji augstu risku.

SEB sabalansētais plāns – globāls ieguldījumu plāns, kurā vismaz 75% kapitāla tiek ieguldīti fiksēta ienākuma vērtspapīros, un ne vairāk kā 25% – akcijās ar augošu tirgus vērtību un alternatīvos instrumentos. Plāna pamatā stabils un reizē pietiekami dinamisks pensijas kapitāla pieaugums. Piemērots cilvēkiem, kuriem ir vairāk nekā 10 gadi līdz pensijai un kuri ir gatavi pieņemt mērenas īstermiņa kapitāla svārstības.

SEB konservatīvais plāns – globāls ieguldījumu plāns bez konkrēta reģionāla uzsvara. Ieguldījumi tiek veikti fiksētā ienākuma vērtspapīros. Plāna mērķis ir esošā pensijas kapitāla saglabāšana, nodrošinot vienmērīgu vērtības pieaugumu. Piemērots cilvēkiem, kuriem ir mazāk nekā 10 gadi līdz pensijai un ir svarīga pensijas kapitāla saglabāšana ar nelielām svārstībām.

Specializētais piedāvājums:

SEB indeksu plāns – globāls ieguldījumu plāns, kura aktīvi tiek piesaistīti akciju un obligāciju indeksiem. Vismaz 25% kapitāla tiek ieguldīti obligāciju tirgus indeksos, bet 75% – akciju tirgus indeksos. Piemērots cilvēkiem, kuriem ir vairāk nekā 30 gadi līdz pensijai un kuri ir gatavi pieņemt ievērojamas īstermiņa kapitāla svārstības.

SEB Eiropas plāns un SEB Latvijas plāns piedāvā klientiem iespēju izvēlēties risinājumus ar reģionālu fokusu attiecīgi aktīvo (līdz 50% akcijās) un konservatīvo (tikai fiksēta ienākuma) grupās.

Vairāk informācijas: https://www.seb.lv/pensija/pensiju-2-limenis/pensiju-plani

Pievienot komentāru