Sasprēgājušas lūpas un/ vai kaktiņi. Kā sev palīdzēt?

Lūpu āda ir plāna, maiga un ļoti viegli ievainojama. Slikti laika apstākļi, ass vai ļoti karsts ēdiens, paradumi lūpas aplaizīt vai iekost zobos, lūpukrāsa – tas viss iedarbojas uz mūsu lūpām.

To sārtā kontūrmaliņa maina savu krāsu, āda kļūst bālāka un pārklājas ar sīkām zvīņām.

Ja nelabvēlīgo faktoru ietekme ir ilgstoša, lūpas sasprēgā, šādā gadījumā tās obligāti jāapziež ar higiēnisko lūpu krāsu vai taukiem.

Ja lūpu ādiņa ir ļoti sausa, noderēs šāda ziede:

Sajauciet olas dzeltenumu ar tējkaroti borskābes un divām ēdamkarotēm glicerīna.

Sasprēgājušās vietas var ieziest ar streptocīdu ziedi, bet, ja tās ilgi nedzīst, noteikti nenāktu par ļaunu ārsta konsultācija. Speciālista padoms nepieciešams arī tad, ja ļoti sasprēgājuši lūpu kaktiņi, – to rašanās var tikt saistīta ar organisma vispārējo stāvokli. Mutes kaktiņu sasprēgāšanas iemesls var būt, piemēram, streptokoki vai raugveida sēnītes (tad slimība ir lipīga). Nereti cēlonis ir vitamīnu (īpaši B grupai piederīgo) trūkums organismā. Tādā gadījumā jāievieš izmaiņas ēdienkartē – tā jāpapildina ar produktiem, kas spēs nodrošināt organismam trūkstošās barības vielas. Daudz šīs grupas vitamīnu ir pienā, biezpienā, sierā, olās, raugā, gaļā, pupiņās un zirņos.

Noteikti neaizmirstiet dalīties arī ar citiem lasītājiem!

Pievienot komentāru