Sagatavojies laikus vai – “beigta balle”

Festivāli un citi publiskie pasākumi var būt saulaina un pozitīva pieredze kā lieliem, tā arī maziem to dalībniekiem. Taču dažreiz sīki starpgadījumi var visu sabojāt un iecerētās atpūtas vietā ¬- “beigta balle”. Iepazīsties ar Drošības nozares kompāniju asociācijas ekspertu sagatavotajiem padomiem, lai publiskie pasākumi tik tiešām būtu patīkama atpūta.

Sagatavojies pasākumam laikus!

Pirms apmeklē publisku pasākumu, ņem vērā dažus ieteikumus. Pirmkārt, izlasi noteikumus, kas rakstīti uz biļetes, un ieskaties festivāla programmā. Otrkārt, padomā par mantām, ko ņemsi līdzi. Svarīgi zināt, ko drīkst ienest festivāla teritorijā, lai līdzi paņemtās mantas neliegtu iekļūt pasākuma teritorijā vai tās būtu jāizmet miskastē pie ieejas, sabojājot pasākumu, pirms tas vēl sācies. Iepazīsties ar pasākuma teritorijas karti, lai būtu zināmi svarīgākie punkti – medpunkts, informācijas centrs un drošības telts. Izpēti noteikumos, vai ir droši vest bērnus uz iecerēto pasākumu un vai bērnam šī pieredze nāks par labu.

Uzzini par laikapstākļiem pasākuma dienās. Protams, tie var būt visai neparedzami, bet labāk, ka būsi sagatavojies jebkuram gadījumam. Padomā arī par pretapdeguma krēmu, cepuri un elpojošu apģērbu. Varbūt būs nepieciešams lietusmētelis un gumijnieki?

Noglabā savas mantas droši!

Kritiski izvērtē, kādas mantas ņemsi līdzi. Vērtīgas mantas atstāj mājās. Ja tomēr ir jāņem līdzi atslēgas vai lielāka naudas summa, tad parūpējies, lai tās tiktu noglabātas drošā vietā, piemēram, mašīnā vai aizveramās kabatās. Lai būtu drošs par savu mobilo tālruni, lejupielādē lietotnes, kas vajadzības gadījumā ļaus viegli atrast tā atrašanās vietu. Iphone viedtālruņu lietotājiem noderēs lietotne “Find My iPhone”, bet Android lietotājiem – “Find My Device”. Šīs lietotnes palīdzēs atrast nozaudēto telefonu un bloķēt to līdz tā atgūšanas brīdim.

Drošība telšu pilsētiņā

Ja paliec telšu pilsētiņā, domā, kādas mantas atstāsi teltī, – vai nebūs žēl atvadīties no tām, ja kāds nejaukais festivāla garnadzis tās iekāros. Cel savu telti blakus draugu teltīm, lai visas teltis būtu labi pārredzamas. Teltis būs pasargātas no nevēlamiem viesiem, ja sarunāsiet uz maiņām tās pieskatīt. Palīdzēs arī īpaša lietotne telts meklēšanai „Tent Finder“, kas, izmantojot GPS sakarus, fiksē telts atrašanās vietu un vajadzības gadījumā palīdz to viegli atrast. Lietotni var izmantot arī citiem objektiem, piemēram, lai atrastu savu automobili, draugu telti, tuvāko tualeti vai citas festivāla vietas. Katru izraudzīto vietu tiek piedāvāts personalizēt, pievienojot tās attēlu, un izveidotajās lokācijās vari dalīties arī ar ceļabiedriem.

Neņem līdzi stikla vai cita materiāla plīstošus traukus un pudeles, bet izvēlies papīra vai koka traukus – tas būs gan drošāk, gan videi draudzīgāk.

Un, protams, alkoholu lieto atbildīgi! Pasākums un nākamās dienas rīts būs baudāmāks, ja grādīgos dzērienus lietosi mēra robežās. Ja ballītes karstumā kāds no draugiem ir nomaldījies, viņu atrast palīdzēs lietotne “Find My Friends”. Tā ļaus ātrāk atrast draugu, lai tālāk kopā dotos klausīties iemīļoto dziedātāju.

Uzticies apsargam!

Ja festivāla laikā ir nepieciešama palīdzība vai nezini, kā rīkoties, vērsies pie tuvākā apsarga. Viņa pienākums ir rūpēties par pasākuma apmeklētāju drošību. Ja ir kādas problēmas, droši var vērsties pie apsarga, lai noskaidrotu, kur tālāk doties pēc palīdzības. Ja pasākuma laikā apsargs ko aizrāda, ņem vērā viņa norādījumus. Informē apsargu, ja kāds uzvedas neadekvāti un traucē pasākuma norisi.

Padomā par bērnu drošību!

Dodoties uz festivālu ar bērnu, katrā ziņā pastāsti viņam, kā uzvesties publiskos pasākumos. Informē viņu par iespējamiem cilvēku pūļiem un piekodini turēties blakus. Padomā, vai nebūs vajadzīgas austiņas trokšņu slāpēšanai un vai pasākuma aktivitātes ir bērnam atbilstošas. Izstāsti, ko darīt krīzes situācijā – ja gadās nozust no vecāku redzesloka. Iemāci bērnam atrast uzticamu pieaugušo, pastāsti par festivāla informācijas punktiem un to, kā būs ģērbti tā darbinieki, pēc kā tos varēs atšķirt. Iegaumē, kas tavam bērnam ir mugurā, ja nu viņš pazūd. Krīzes situācijā panikas dēļ gadās aizmirst vienkāršas lietas – tas ir tikai cilvēcīgi. Uzraksti savu telefona numuru uz lapiņas un iedod bērnam. Pārliecinies, vai bērns to ieliek drošā vietā – kabatā vai somā. Pastāsti, kādos gadījumos tas būs jāizmanto. Ja nav kabatas vai somas, vari iegādāties aproci (pat visparastāko – gumijas) un ar marķieri uzrakstīt savu vārdu un telefona numuru. Katram gadījumam arī nofotografē savu bērnu. Ne tikai jaukai Instagram bildei, bet arī lai vajadzības gadījumā varētu parādīt festivāla darbiniekiem, kā bērns izskatās, lai tavu bērnu varētu identificēt un ātrāk atrast.

Drošība arī mājās

Ja plāno festivālā pavadīt vairākas dienas un dzīvesvieta paliek nepieskatīta, padomā par visiem drošības pasākumiem. Aizver logus, izrauj visus kontaktus no kontaktligzdām, ieslēdz signalizāciju. Ja mājās ir kāds mīļdzīvnieks, labāk uztici rūpes par to kādam ģimenes loceklim vai draugam – būs mierīgāks prāts, ja kāds viņu uzraudzīs. Pabrīdini kaimiņus par savu prombūtni, lai viņi pieskata tavu dzīvesvietu.

Pievienot komentāru