Rokas un kājas vienmēr aukstas vai karstas. Ko darīt?

Ir cilvēki, kuriem rokas un kājas salst un vienmēr ir aukstas, un ir tādi, kuriem tās nepārtraukti ir karstas un deg kā ugunī. Novērst šo problēmu palīdz ūdensprocedūras un ārstnieciskas kompreses.

* Aptuveni 2–3 reizes nedēļā ieteicama 15–20 minūtes ilga kontrastduša, karsto un auksto ūdeni mainot ik pēc 3 minūtēm (aplaistīšanos sāk ar karsto ūdeni). Ūdens temperatūras atšķirību pakāpeniski palielina tā, lai pēc 3 mēnešiem karstajam ūdenim būtu 38–39 grādi, bet aukstajam – 15–20 grādu.

* Pirms gulētiešanas sagatavo jūrassāls vannu rokām un kājām: 4 ēdamkarotes jūrassāls izšķīdina 8 litros 39–40 grādus karstā ūdenī, pievieno amoliņa vai ārstniecības kumelīšu uzlējumu (2 ēdamkarotes žāvētu lakstu ieber termosā, aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš) un uz 3–7 minūtēm iegremdē rokas līdz elkoņiem.

Pēc roku procedūras šķīdumam pievieno nedaudz karsta ūdens (lai tas nebūtu atdzisis) un uz 5 minūtēm iemērc kājas.

Pēc vannas ne rokas, ne kājas nenosusina, bet ietin frotē dvielī. Pēc tam tūdaļ pat jāliekas gultā un silti jāsasedzas.

* Dienas laikā var likt ar verdošu ūdeni applaucētu kumelīšu un amoliņa lakstu (sajaukti attiecībā 1:1) kompresi. Divas ēdamkarotes maisījuma ieber termosā, aplej ar glāzi verdoša ūdens, 40 minūtes nostādina, tad izkāš, silto augu masu ietin marlē, pieliek rokām un pēdām, piesaitē un aptin ar siltu vilnas lakatu vai šalli. Kompresi tur ne mazāk kā stundu.

Ja ir liekais svars, noteikti vajadzētu pārbaudīties pie speciālista, jo tukliem cilvēkiem šīs problēmas cēlonis var būt slikta venozo asiņu attece no pēdām un delnām.

Pievienot komentāru