Paši, paši labākie mēslojumi zemenēm

Vistu mēsli ir labi tāpēc, ka tajos ir augsts slāpekļa procents, bez kura oga nespēj ražot lielus, sulīgus un saldus augļus. Vistu mēsli tiek izmantoti kā piebarojums šķidrā veidā. Standarta aprēķins ir 1 litrs putnu mēslu uz 10 litriem ūdens, lai neapdedzinātu augus, šķīdumam jānostāvas aptuveni 3 dienas.

Skābpiena produkti, piemēram, sūkalas. Zināms, ka pienā ir minerāli, slāpeklis, kalcijs, sērs, fosfors, vairāk kā 19 nozīmīgas aminoskābes. Zemenēm viegli skābena augsne ir vislabvēlīgākā vide attīstībai un ražai. Šajā ziņā zemeņu mēslošana ar skābpiena produktiem ir pareizais lēmums, lai augsni izveidotu viegli skābenu. Ieteicams izmantot skābpiena produktus kopā ar pelniem, mēsliem un  trūdu. Ja izveidosiet apsmidzināšanu ar atšķaidītu pienu, tad uz ilgu laiku var aizmirst par dažiem kaitēkļiem, kā piemēram, laputis un ērces.

Mēslojums no maizes ļoti labi ietekmē auga attīstību, pēc dārzkopju pieredzes, jau ir pierādīts, ka oga ļoti labi atsaucas uz piebarojumu no rauga. Mēslojums zemenēm no maizes tiek gatavots ļoti vienkārši, sakaltušu maizi iemērc ūdenī līdz fermentācijai. Mēslojums ir gatavs pēc 6 – 10 dienām. Iegūto šķīdumu atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:10. Raugs veido labvēlīgu vidi zemeņu augšanai, pateicoties rauga sēnītei augsne kļūst skābāka, oga iegūst nepieciešamās barības vielas, un tādā veidā iedarbojas maizes piebarošana – kā mēslojums zemenēm, lai iegūtu lielas ogas.

Daudziem dārzkopjiem nātre ir nezāle, taču to var izmantot kā labu mēslojumu. Kā izrādās, nezāle kā mēslojums zemenēm ir īsts ārstnieciskais eliksīrs. Piebarojumu ir tikpat vienkārši pagatavot, nepieciešams savākt vairākus nātru krūmus, ievietot traukā, apliet ar ūdeni – ja ir iespēja, tad lietus ūdeni – pēc tam uzlikt smagumu uz nātrēm un apklāt trauku ar sietu. Divas reizes dienā nātru infūziju nepieciešams kārtīgi samaisīt. Pirms uzsākt ārpussakņu piebarošanu, infūziju atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:20. Nātres sastāvā ir kālijs un slāpeklis viegli uzsūcamā veidā, bet augsnē pēc apliešanas parādīsies lielāks daudzums slieku.

Avots

Pievienot komentāru