No kurienes uzrodas slimības: atklājumi, kas pārsteidz

Pēc statistikas, 10% iedzīvotāju nomirst no vecuma, 20% aiziet bojā nelaimes gadījumos, bet nāves cēlonis pārējiem 70% ir dažādas slimības. Pēdējos 25 gados ir aprakstīti 38 jauni infekcijas slimību ierosinātāji. No kurienes tie ieradušies, un kāpēc to nebija agrāk?

1. Diagnostikas sasniegumi
Mūsdienu zinātne ir devusi aprakstus 5 tūkstošiem vīrusu, bet to iespējamais skaits ir 130 tūkstoši. Jauno diagnostikas metožu ieviešana praksē dod iespēju atklāt arvien jaunus vīrusus un baktērijas.

2. Atnācēji no zoopasaules
Aptuveni 75% jauno slimību ierodas no dzīvnieku pasaules.

Zināms, ka Ebolas drudzis ir gorillu “dāvana” cilvēkiem, Kreicfelda–Jakoba sindroms, kas izraisa “govju trakumsērgu”, nācis no liellopiem, leptospirozes avots ir žurkas, tā saukto putnu gripu “uz astes atnesa” putni, bet atipiskās pneimonijas “piegādātāji” ir grauzēji.

3. Vīrusu mutācija
Cilvēkam jau zināmais vīruss iemanto jaunas īpašības un kļūst ārkārtīgi bīstams. Savulaik nosacīti miermīlīgā Botkina slimība mutēja un dāvāja cilvēcei 5 jaunus, aknām uzbrūkošus vīrusus. Hemorāģiskais drudzis ir ērču encefalīta “pārvērtību” rezultāts.

4. Iepriekšējo infekciju aktivizēšanās
Tā ārsti dēvē vecās infekcijas, kuras savulaik jau uzvarētas. Taču atgriežoties slimības ierosinātāja īpašības ir mainījušās – tam radusies noturība pret medikamentiem.

Spilgts šādas triumfālas atgriešanās piemērs ir tuberkuloze. Vecā kaite pļauj jaunus upurus, bet kādreiz tik efektīvajiem medikamentiem pār to vairs nav nekādas varas.

Baku uzliesmojumu pērtiķiem 2003. gadā daudzi zinātnieki uzskata par iepriekšējo, pirms 20 gadiem uzveikto baku jauna varianta parādīšanos.

5. Civilizācijas slimības
Mikrobs legionella, kas izraisa leģionāru slimību, pastāv uz pasaules miljoniem gadu un nekad neradīja īpašus draudus cilvēkam. Taču gaisa kondicionēšanas sistēmu filtru mitrā vide radīja tam ideālus vairošanās apstākļus.

6. Vīrusu migrācija uz jaunām teritorijām
Katru dienu dažādu valstu robežas šķērso miljoniem cilvēku. Kādas atsevišķas vietas lokālās problēmas, pret kurām vietējiem iedzīvotājiem ir izveidojusies imunitāte, nonākot jaunās teritorijās, kļūst globālas.

Pievienot komentāru