Nealkoholiskā hepatoze: vai ir nepieciešams ārstēties?


Šādas diagnozes gadījumā aknas nekādus īpašus traucējumus un nepatīkamas sajūtas cilvēkam nerada. Vai tādā gadījumā nepieciešama ārstēšanās?

Hepatozi bieži mēdz saukt par aknu aptaukošanos, jo tas precīzi raksturo organismā notiekošos procesus, kad aknu šūnās pakāpeniski uzkrājas tauki.

Būtībā tauki aknās nonāk arī tad, kad šis orgāns strādā normāli, taču aizkavēties tur tie nedrīkst.

Aknu uzdevums ir pārstrādāt taukskābes un dot organismam pārstrādes procesā iegūto enerģiju. Bet, ja aknu šūnas apvalks ir bojāts, tauki paliek iekšpusē. Tā tas notiek pēc pastiprināti lietotas alkohola devas. Taču pēdējā laikā manāmi palielinās to cilvēku skaits, kuriem nealkoholiskā hepatoze attīstās nepareiza uztura, mazkustīga dzīvesveida un neadekvāti lietotu medikamentu rezultātā.

Diemžēl šī saslimšana var kļūt par pirmo posmu citai, daudz nopietnākai kaitei – nealkoholiskajam steatohepatītam. Šajā gadījumā aptaukošanās procesam pievienojas iekaisums, aknu šūnas aiziet bojā, un to vietu ieņem saistaudi.

Rezultātā orgāna funkcijas pasliktinās, kas noved pie vielmaiņas traucējumiem. Taču pats galvenais – ja šūnu bojāeja netiek apturēta, iestājas slimības trešais posms – ciroze. Tāpēc ārstēties noteikti vajag.

Pievienot komentāru