Kas darāms dārzā pavasara sākumā? Ceram, ka aukstums ilgi nekavēsies, jo esam gatavi ķerties klāt dārzam

Dobju plānošana

Ja mājās ir vieta dārziņam un vislabāk, ja tas tiek iekopts jau gadu no gada, šis ir piemērots laiks dobju plānošanai, paredzot labāko dārzeņu audzēšanas izkārtojumu un kopaudzēšanu, kas palīdz cīnīties pret kaitēkļiem dabas līdzekļiem, citi savukārt tieši pretēji – karo, cīnoties par savu vietu dobē. Lai dārza sēšana un stādīšana nebūtu veltīga, pirms ķerties klāt darbiem, jānoskaidro, kurus augus drīkst un kurus labāk nevajadzētu blakus audzēt. Piemēram, pētersīļus iesaka audzēt ar burkāniem, burkānus ar bietēm, gurķus ar bietēm un kāpostiem, savukārt gurķus nevajadzētu stādīt blakus kartupeļiem un salātiem, pupiņām nepatiks atrasties blakus sīpoliem, ķiplokiem un puraviem.

Palodzes dārziņš

Ja nav iespējas audzēt dārzeņus dobēs vai siltumnīcās, uz palodzes var ierīkot garšaugu dārziņu. Šādā veidā, protams, neizdosies izaudzēt lielu ražu, bet pašu audzēts baziliks, sīpolloki, čilli pipari un dilles sniegs vairāk prieka nekā veikalā iegādātie, kā arī izskatīsies pievilcīgi, augot skaistos traukos. Palodzes dārziņam svarīgi ir izvēlēties piemērotu vietu tā ierīkošanai. Tai jābūt pietiekami gaišai, taču jāuzmanās, lai uz augiem nespīd dienas vidus saules stari, kas tos var apdedzināt. Vislabāk augus novietot uz palodzes, kuru apspīd rīta vai vakara saule. Vēl viena svarīga problēma ir radiatori zem palodzēm, kas silda kastes, kurās sasēti zaļumi. Lai augus neietekmētu šis faktors, apvelc kasti vai podiņu ar plēvi, kas palīdzēs sabalansēt augsnē mitrumu.

Labam gala rezultātam, svarīgi padomāt par vairākām aspektiem:

– Piemērotu un labu sēklu izvēle. Tās var būt gan profesionālas, gan amatieru šķirnes. Katrs pats var izvēlēties, ko audzēt savā dārziņā, attiecīgi piemeklējot sēklas.

– Substrāta izvēle. “K Senukai” veikalos ir ļoti plaša izvēle – gan uz kūdras bāzes, gan komposta bāzes, ar atšķirīgu skābumu, raupjumu, ar un bez piedevām. Taču vislabāk ir konsultēties ar pārdevēju vai konsultantu, kurš piemeklēs piemērotāko substrātu.

– Augšanas apstākļi. Svarīgi ir visi aspekti, kas viens ar otru ir saistīti – gaisa mitrums, gaisma, kā arī telpas temperatūra. Kā arī katram augam tie var būt nedaudz atšķirīgi.

– Mitruma uzturēšana augsnē. Augsni uztur mitru, bet to nedrīkst pārlaistīt, ne iekaltēt.

Pievienot komentāru