Kā pareizi – Halovīni vai Helovīni?

Ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji visu savu dzīvi cittautiešu Visu svēto dienas svētkus ir saukuši nepareizi. Kādēļ? Tādēļ, ka neviens nav iedomājies, kā tieši šis vārds ir izrunājams un tulkojams latviešu valodā.

Šeit parādās ikviena iedzīvotāja vienaldzīgā attieksme pret valodas lietojumu. Teiksies, ka tas skan aizvainojoši? Nē! Tā ir mūsdienu realitāte, kad angļu valodas ietekme ir tik ļoti samaitājusi mūsu dzimto valodu, ka mēs reizēm pat vairs nedomājam latviski – mēs domājam jebkurā citā, tikai ne latviešu valodā.

Tad nu lūk – kā tad ir īsti pareizi?

Halovīns vai Helovīns?

Avots: Skrivanek un Tezaurs.lv 

COMMENTS

  • <cite class="fn">Skolnieciņš no svētbirzs</cite>

    Nesvinēsim Halovīnu! Labāk paliksim mājās kopā ar saviem mīļajiem. Neblandīsimies, neķēmosimies un neubagosim saldumus. Labāk iedegsim zaļu svecīti uz palodzes un lūgsim Dabas Mātes aizsardzību! Lai Dabas Māte mūs sargā no ļaunuma! Valkāsim senlatvju spēka zīmes un pīlādžogu krelles, lai neviens mošķis mums netiek klāt. Būsim apzinīgi un ievērosim visus kovid-19 pandēmijas ierobežojumus. Sargāsim savu un savu līdzcilvēku veselību. Lai Latvju Dievi mūs svētī! Lai Latvju Dievi mūs sargā! Lai Latvju Dievi stāv mums klāt!
    Svētīgi, Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 🙂
    #Halovīns #DabasMāte #LatvjuDievi #LatvjuDievuSvētība #ZemesSpēks #saticība #veselība #mīlestība #iecietība #sapratne

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Šajā laikā katoļiem ir Visu svēto diena, luterāņiem – Ticības atjaunošanas svētki. Jā, protams, fonā lieliski noder mūsu pašu tradīcijas, par ko pirmāk Skolnieciņš.

Pievienot komentāru