Divpadsmitpirkstu zarnas čūla. Palīdzēs arī diēta un fitoterapija

Ar zālēm un skalpeli
Pirms sāk ārstēšanu, jānoskaidro čūlas cēlonis. Reizēm pietiek ar diētu, antacīdiem preparātiem (almagelu) un līdzekļiem, kas pazemina kuņģa sulas skābumu. Ja čūlas ierosinātāja ir baktērija, pret to jācīnās ar antibakteriāliem preparātiem. Taču nelaime tā, ka kuņģa skābajā vidē tie ir mazefektīvi. Tāpēc vienlaikus tiek izrakstīti līdzekļi, kas nomāc kuņģa sulas sekrēciju. Šādas ārstēšanas ceļā čūlu izdodas pieveikt aptuveni divās nedēļās.

Toties nekāda pašārstēšanās šādā situācijā nav pieļaujama. Medikamentus izvēlas un to devas nosaka tikai ārsts. Trīs vai četras nedēļas pēc ārstēšanās kursa ārsts izdara atkārtotu izmeklēšanu, lai pārbaudītu terapijas rezultātus.

Prakse liecina, ka pēc medikamentozās ārstēšanas čūlas saasinājums turpmākā gada laikā mēdz būt tikai 5–7% gadījumu, bet nekādā ziņā ne 70%, kā tas bija agrāk. Šiem pacientiem ārsts piemeklē jaunus ārstēšanas variantus. Turklāt jāatzīst, ka neviens nav pasargāts no atkārtotas inficēšanās ar ļauno baktēriju, jo imunitāte pret to organismā neveidojas.

Ja čūla ir noturīga pret medikamentiem vai arī ļoti ielaista, nepieciešama operācija.

Uzturs
Divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumā galvenie diētterapijas pamatprincipi ir šādi.

Pirmkārt, jānodrošina pilnvērtīgs sabalansēts uzturs. Otrkārt, nedrīkst aizmirst par režīmu: slimības paasināšanās reizēs jāēd bieži un nedaudz – piecas sešas reizes dienā ar triju stundu intervālu.

Treškārt, slimais orgāns jāsargā no mehāniskiem, ķīmiskiem un termiskiem bojājumiem. To var panākt, liekot lietā produktu kulinārās apstrādes metodes: visam, ko ceļat sev galdā, jābūt vārītam vai sautētam tvaikos un sasmalcinātam. Čūlas slimnieka galvenie darbarīki virtuvē ir tvaika katls, rīve un gaļas maļamā mašīna.

Speciāli jāpiemeklē arī noteikta sastāva produkti. Bez žēlastības no ēdienkartes svītrojami tie, kuros ir daudz rupjo šķiedrvielu (rāceņi, redīsi, pupiņas, kāposti, ogas ar biezu mizu, maize no rupja maluma miltiem, šķiedraina gaļa). Svaigus, ne pārāk skābus augļus bez mizas var atļauties nelielā daudzumā.

Pilnībā no ēdienkartes jāsvītro ķīmiskie kairinātāji – produkti, kas pastiprina kuņģa sekrēciju. Pie tādiem pieder alkoholu un ogļskābi saturošie dzērieni, arī kafija, garšvielas, mārrutki, ķiploki, viss ceptais, kūpinātais, sālītais, konservētais, kā arī gaļas, zivju un sēņu buljons un rupjmaize.

Iespējami vairāk ēdienkartē jāiekļauj piena produkti, vārīta gaļa un zivis. Veselīgi ir dārzeņu biezeņi, šķidras un stipri savārītas biezputras (izņemot grūbu un prosas), tumes, baltmaizes grauzdiņi, saldi augļi.

Liela nozīme ir ēdiena temperatūrai – tas nedrīkst būt ne pārāk karsts (ne vairāk kā +60 ºC), ne arī pārāk auksts (ne mazāk kā +15 ºC). Karsts ēdiens paaugstina kuņģa sulas sekrēciju, bet auksts pamet kuņģi līdz galam nesagremots un izraisa sāpes un spazmas divpadsmitpirkstu zarnā. Optimālā ēdiena temperatūra ir tuva ķermeņa temperatūrai – +36–38 grādi.

Fitoterapija
Divpadsmitpirkstu zarnas čūlas ārstēšanā teicams palīgs ir fitoterapija.

* Sajauc sasmalcinātu čagu (5 daļas) ar priežu pumpuriem, mežrozīšu paaugļiem un pelašķiem (pa 1 daļai no katra). Četras glāzes maisījuma aplej ar 3 litriem auksta ūdens, 2 stundas vāra uz lēnas uguns slēgtā traukā, tad uz diennakti noliek siltā vietā. Pēc tam izkāš un pievieno 200 g alvejas sulas, 200 g konjaka, 400 g medus un vēl 4 diennaktis nostādina (katru dienu apmaisot). Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Līdzekli var ilgstoši uzglabāt ledusskapī.

* 2 tējkarotes pieneņu sakņu aplej ar glāzi auksta vārīta ūdens un 8 stundas nostādina. Dzer pa 1/4 glāzes 4 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas.

* 1,5 ēdamkarotes bērzu pumpuru ieber termosā, aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

* Puslitru svaigi spiestas ceļteku sulas sajauc ar tādu pašu daudzumu šķidra, maijā vākta medus un vāra emaljētā traukā 20 minūtes. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Uzglabā ledusskapī, pirms lietošanas uzsilda.

* Ēdamkaroti sasmalcinātu dadža sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, vāra 20 minūtes, 2 stundas nostādina, tad izkāš un pielej ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā.

* Rūpīgi sajauc 500 ml olīveļļas, 500 g šķidra medus un 100 ml dabīgā ābolu etiķa. Lieto pa ēdamkarotei 4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Uzglabā ledusskapī.

* Ļoti veselīga ir sarkano šķirņu kartupeļu sula. To dzer pa 1/3 glāzes 2 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Tikai sulai jābūt svaigi spiestai, jo jau pēc 10 minūtēm tā zaudē savas dziednieciskās īpašības.

Visi šie līdzekļi jālieto vismaz pusgadu. Ja čūla ir izoperēta, pirms sāk fitoterapiju, ieteicams konsultēties ar gastroenterologu. Nav vēlams uz savu roku sākt augu terapiju arī gadījumos, ja ir citas kuņģa-zarnu trakta hroniskas kaites: kuņģa čūla, gastrīts, pankreatīts.

Slimības saasinājuma un sāpju gadījumā
* Sajauc pa 2 daļām šaurlapu kazrožu un liepu ziedus un pa 1 daļai fenheļa augļus un kumelītes. 1,5 ēdamkarotes maisījuma ieber termosā, aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Tā ir dienas deva, kas pa daļām jāizdzer pirms ēdienreizēm.

* Četras reizes dienā stundu pirms ēšanas lieto tējkaroti smiltsērkšķu eļļas.

* Ja izbadēšanās izraisītās sāpes bieži uznāk naktī, pirms gulētiešanas izdzer medus uzlējumu (2 tējkarotes medus uz glāzi vārīta ūdens).

Ārstēšanās kurss ar šiem līdzekļiem ir 2–3 nedēļas.

Pievienot komentāru