Dialogs par baznīcas nākotni tiks turpināts

12. martā Rīgas Lutera draudzes centrā norisinājās publiska diskusija “Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas nākotne: riski un iespējas”, pasākuma apmeklētājiem sniedzot iespēju plašāk uzzināt par pēdējās desmitgades notikumiem baznīcā, kā arī paust savu viedokli par notiekošo situāciju.

Pasākumu atklāja Rīgas Lutera draudzes mācītājs Kaspars Simanovičs, secīgi izklāstot notikumus, kuri norisinājušies baznīcas vidē kopš Juris Rubenis izdevis grāmatas “Ievads kristīgajā meditācijā” un “Viņa un Viņš” un rezultējušies ar mācītāja Jura Rubeņa atkāpšanos no amata. Simanovičs pauda bažas ne tik daudz par faktu, ka Juris Rubenis atstājis mācītāja amatu, bet par to, ka mācītāju vidū trūkst savstarpējas cieņas, mīlestības un kompetences.

Mācītājs Linards Rozentāls iezīmēja notikumu virkni, kura atklāja, ka citādi domājošu mācītāju grupas jau ilgstoši mēģinājušas uzsākt diskusijas baznīcas iekšienē, vēl nevēršoties pie plašākas sabiedrības. Dialogu par dažādiem teoloģiskiem un ar baznīcas pārvaldi saistītiem jautājumiem, kur viņu skatījums atšķīries no vairākuma vai baznīcas vadības viedokļa, līdz šim izveidot nav izdevies.

Mācītājs Indulis Paičs savā uzrunā uzsvēra, ka Rīgas Lutera draudzes mācītāju un pārējo vēstuli parakstījušo kolēģu mērķis nav paust ko radikāli jaunu. Viņš atgādināja, ka iestājas par baznīcas patiesās identitātes saglabāšanu – uzticību visa pamatā esošajam Kristus garam un sekošanu Jēzus dzīves piemēram, kurš veidojis iekļaujošas, savstarpējas cieņas un mīlestības pilnas attiecības. Paičs norādīja, ka baznīcas tendencē noslēgties, neieklausīties un ieņemt ekskluzīvisma pozīciju, pieņemot tikai vienu patiesību un sajaucot ticību ar ideoloģiju, pastāv risks atkāpties no kristietības pamatiem. Mācītājs uzsver: “Mēs formāli esam ļoti pareizi, bet savā attieksmē mēs neesam kristieši. Savukārt mūsu lielā iespēja ir veidot šo baznīcu kā tādu, kur mēs mācāmies viens otru dzirdēt, respektēt, būt kopā par spīti atšķirībām”.

Pasākuma turpinājumā mācītāji Ainārs Kostanda un Jānis Ginters atklāja, ka pēc parakstītā vēstījuma publicēšanas no amata brāļiem saņēmuši spiedienu atsaukt savu parakstu, nosodījumu un apvainojumus, ko saņēmuši arī Rīgas Lutera draudzes mācītāji.

Diskusijas daļu vadīja žurnālists Aidis Tomsons. Tā kā pasākums bija atvērts visiem un neviens personīgu ielūgumu netika saņēmis, tad lielākā daļa diskusijas apmeklētāju bija cilvēki, kuri izjuta diskusijas tēmu kā personīgi nozīmīgu. Diskusijā ar savu viedokli iesaistījās gan Jura Rubeņa, Lutera draudzes mācītāju un viņu domubiedru atbalstītāji, gan pretēja skatījuma paudēji.

Diskusija tika noslēgta, vairākumam vienojoties, ka šis atklāto sarunu vakars bijis vērtīgs un būtu ieteicams kopīgi diskutēt arī turpmāk.

16. aprīlī plkst. 18.00 Rīgas Lutera draudzē notiks diskusijas turpinājums ar nosaukumu “Mobings baznīcā un sabiedrībā”.

Pievienot komentāru