Burkāns vairo asinis! Piecas receptes veselībai

 Foto – Pixabay

Populārais dārzenis ir bagāts ar dzīvības procesiem svarīgām vielām: vitamīniem B1, B2, B6, C, PP, A (karotīnu), folijskābi. Tas ir arī kālija, kalcija, magnija, fosfora, dzelzs, vara, joda sāļu avots. Lai papildinātu diennaktij nepieciešamo vitamīnu devu, pietiek nograuzt vienu nelielu burkānu.

Svaigi spiesta burkānu sula
Anēmiju, kas saistīta ar asins daudzuma samazināšanos un hemoglobīna pazemināšanos, avitaminozi, kā arī šīs slimības izraisītās sekas (pastiprinātu nogurumu un redzes pasliktināšanos) visai sekmīgi var ārstēt ar svaigi spiestu burkānu sulu (kopā ar biezumiem). Parastā deva pieaugušajiem ir 100–200 g tukšā dūšā, bērniem – pa ēdamkarotei no rīta un vakarā.

Burkānu sula ar medu
Ēdamkarote medus uz glāzi burkānu sulas ieteicama pret urīnpūšļa iekaisumu un akmeņiem, nieru kolikām. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā stundu pirms ēšanas.

Burkānu sīrups
Burkānu sīrups teicami palīdz pret klepu un kakla slimībām. Litram burkānu sulas pievieno pusglāzi cukura un vāra 15 minūtes uz lēnas uguns. Lieto pa 3–4 ēdamkarotēm 4 reizes dienā. Kakla skalošanai sīrupu atšķaida ar vārītu ūdeni (3 ēdamkarotes sīrupa uz pusglāzi ūdens).

Svaigi rīvēti burkāni
Tie iedarbojas kā pretsāpju un pretiekaisuma līdzeklis, palīdz sadziedēt brūces. Rīvētos burkānus var pielikt svaigiem apdegumiem, ilgi nedzīstošām brūcēm un čūlām.

Burkānu sēklu uzlējums
Burkānu sēklu uzlējums ir efektīvs līdzeklis gremošanas uzlabošanai, arī pret aizcietējumu un cērmēm. Ēdamkaroti sēklu ieber termosā, aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina, tad izkāš. Lieto siltu 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pievienot komentāru