Asaro acis? 7 Iemesli, kāpēc

Acs asarošana ir dabiska funkcija, tomēr pārmērīga vai pat nevaldāma asarošana var liecināt par aizsprostotiem kanāliem, alerģisku reakciju vai pat infekciju. Kādi faktori ietekmē acu asarošanu, kā no tiem izvairīties un kā acis pasargāt no pavasara vēstnešiem – putekšņiem – skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Alerģiska reakcija

Viens no izplatītākajiem acu asarošanas iemesliem ir alerģija uz kādu noteiktu lietu vai vielu. Gadījumā, ja ķermenis kādu alergēnu atpazīst kā kaitīgu, asaru izdalīšanās kalpo kā viens no pretreakcijas veidiem. Lai arī lielākā daļa alerģiju nav ārstējamas, ir dažādi līdzekļi, kas var mazināt to cēloņus un arī sekas. Alerģijas aizdomu gadījumā noteikti jādodas pie ārsta, kurš centīsies noskaidrot kaitīgo alergēnu, no kura nepieciešams izvairīties, un piemeklēs atbilstošāko ārstēšanu.

Svešķermenis acī vai ķīmiskas vielas iekļūšana acī

Objekti, kas var kairināt acs ābolu, ir daudz un dažādi. Pašam nemanot, acī var iekļūt, piemēram, dzīvnieka spalva, cilvēka mats, kā arī dažādi kukaiņi. Lai svešķermeni dabūtu ārā no acs, jāīsteno pāris vienkārši soļi. Nomazgā rokas un, skatoties spogulī, atrodi kairinošo elementu. Kad tas ir atrasts, mirkšķini acis tik ilgi, līdz kairinošais svešķermenis ar asarām izlīst. Gadījumā, ja svešķermenis ir aiz plakstiņa, izgriez plakstiņu uz āru un kustini acs ābolu pa labi un pa kreisi, līdz tas izkrīt vai ir redzams, un to var izņemt ar tīru salveti. Kā arī, lai atbrīvotos no nevēlamā objekta, acis var mazgāt remdenā, tekošā ūdenī, svešķermeni vienkārši izskalojot no acs. Acs dedzināšanu var izraisīt arī ķīmiskas vielas, piemēram, sadzīves tīrīšanas līdzekļa iekļūšana acī. Lai arī kairinājums var izpausties vien kā neliels diskomforts, ķimikāliju nokļūšana acī jāuztver nopietni. Kā pirmā palīdzība noteikti kalpos acs izskalošana tekošā, remdenā ūdenī. Acs zem ūdens jātur vismaz 15-30 minūtes. Pēc tam acs jāparāda ārstam, lai noskaidrotu, vai ķīmiskā viela nav nodarījusi nopietnu kaitējumu.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru